Magazin
71 ogledov

Pred potovanjem na obisk k zdravniku

Posvet pri zdravniku Shutterstock
Do zdravnika, v lekarno in na splet po dodatne informacije.

Pred odhodom na dopust se je – še posebno če se na potovanje odpravljamo za dlje ali odhajamo v zelo oddaljene kraje – smiselno posvetovati z osebnim zdravnikom. "Tak posvet svetujem predvsem kroničnim bolnikom," pravi specialist splošne in družinske medicine Laszlo Tenyi ter nadaljuje, da se je z zdravnikom takrat smiselno pogovoriti o trenutnem bolnikovem zdravstvenem stanju in morebitnih akutnih težavah. Kot dodaja Tenyi, boste z zdravnikovo pomočjo pripravili tudi dovolj zdravil, ki jih redno jemljete, po potrebi pa vam bo predpisal še zdravila za dopolnitev potovalne lekarne.

Zdravniki specialisti

Če vas pestijo specifične zdravstvene težave in se redno zdravite pri zdravniku specialistu, pred dopustom obiščite tudi tega. Posvetujte se o nadaljevanju zdravljenja med počitnicami in morebitnih zapletih.

Ambulanta za potnike

V devetih slovenskih mestih delujejo posebne ambulante za potnike, ki so namenjene posvetovanju o zdravstveni zaščiti za določeno potovanje. Tam vam bodo svetovali ustrezno zaščito s cepljenjem, vam po potrebi dopolnili potovalno lekarno in vas celo opremili z napotki za pot. Več informacij najdete na spletnih straneh akcije Zdravi na pot + nazaj. Informacije o svojem potovanju boste našli tudi na inštitutu za varovanje zdravja in območnih zavodih za zdravstveno varstvo.

Zdravstvena oskrba na tujem. Kot še pravi Tenyi, se je pred počitnicami v tujini smiselno pozanimati tudi o tamkajšnji zdravstveni oskrbi in higienskih razmerah. "Pred odhodom preverite tudi, kako se boste vrnili v domovino, če vas v tujini doleti nesreča ali resneje zbolite," dodajajo v Lekarni Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.