Magazin
73 ogledov

Pregoreksija: anoreksične nosečke

Pri pregoreksiji stradata oba: mama in otrok. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pregoreksija je termin za motnjo hranjenja, ko ženske postanejo obsedene s svojo težo ravno v času, ko je pridobivanje na teži najbolj pomembno – v času nosečnosti.

Strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo na zaskrbljujoč trend med mladimi bodočimi mamicami: ostati vitka med nosečnostjo in pospešiti izgubljanje kilogramov po porodu.

Da bi nadzorovale svojo težo, bodoče mamice uporabljajo različne metode, vse od štetja kalorij, čezmerne telovadbe, namerno izzovejo bruhanje ali zlorabljajo odvajala. Po porodu pa motnja, glede na raziskave, običajno ne izgine sama.

Anoreksična vsaka dvajseta bodoča mamica

Profesor John Morgan, vodja centra za motnje hranjenja v Londonu, ocenjuje, da ima ena od 20 nosečnic motnje hranjenja, imenovane pregoreksija, številke pa so lahko še višje. Univerzalnega vzroka za pregoreksijo ni, a zdravniki pravijo, da so motnji bolj izpostavljene ženske z motnjami hranjenja v preteklosti, bodoče mamice, ki se težko soočajo z novo podobo oziroma vlogo in jim motnja pomeni strategijo obvladovanja stresa, spet drugi naraščajoč trend pripisujejo pritisku družbe.

Simptomi, ki pomenijo rdečo luč:
- obremenjenost s številko, ki jo pokaže tehtnica,
- pretirana telovadba,
- kritičnost do svojega telesa,
- minimalna pridobitev na telesni masi oziroma trebuh občutno manjši od pričakovanega,
- nepredpisana dieta,
- znaki depresije.


Kako pregoreksija škoduje mami in otroku?
Pregoreksiki so nagnjeni k izčrpanosti in splavu. Pojavijo se lahko težave pri porodu in dojenju, depresija in celo šum na srcu. Fetus je slabše razvit, porod je običajno prezgodnji, pojavijo pa se lahko motnje pri hranjenju in nevrološke okvare.

Misli pregoreksične mamice so močnejše od skrbi zase in otroka in ker gre za resno motnjo, je potrebna pomoč zdravnika (in nutricista), ne pa obsojanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.