Magazin
71 ogledov

Premagajte pet nosečniških tegob

Mislite tudi na svojega otroka. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Med nosečniške tegobe ne spada le jutranja slabost, ki jo najlažje preženete z vodo in malim prigrizkom. Kako se spopasti z bolečinami v hrbtenici, pekočo zgago in drugimi nevšečnostmi?

Utrujenost
Premagali jo boste s kvalitetnim spancem, kratkim popoldanskim počitkom − dovolj je že pol ure − in redno telesno aktivnostjo. Poskusite s plavanjem, aerobiko za nosečnice ali pa se vsak dan odpravite na sprehod. Med počitkom pazite, da so noge rahlo privzdignjene − to boste najlažje naredili tako, da pod njih položite blazino.

Zatečene noge
Med nosečnostjo stopala in gležnji pogosto zatečejo zaradi slabše cirkulacije. To lahko pospešite s sproščujočo kopeljo za noge. Najboljši učinek boste dosegli z izmeničnim namakanjem nog v hladno in toplo kopel. Najprej noge za tri minute namočite v toplo kopel, nato pa še za pol minute v hladno. Postopek ponovite šestkrat. Po končani vodni kopeli si vzemite še deset minut počitka − tokrat lezite za hrbet z nogami v liniji telesa.

Nadležna zgaga
Pekoči zgagi se boste najlažje izognili s pravo prehrano in več manjšimi obroki na dan. Če je le mogoče, zadnji obrok zvečer pojejte tri ali vsaj eno uro pred spanjem. Izogibajte se pitju kave, agrumom, cvrtju, močnim začimbam in paradižniku. Z zgago se lahko borite z mandlji in mineralno vodo z magnezijem, pomaga pa tudi pravilno gibanje − če morate kaj pobrati s tal ali si zavezati vezalke, se ne sklonite, ampak raje počepnite.

Bolečine v hrbtenici
Z njimi se soočijo vse nosečnice, še posebej v zadnjih mesecih nosečnosti. Bolečine bodo manjše, če se boste izognili stoječemu položaju, ki traja dlje. Ko stojite, bodite pozorni na enakomerno razporeditev telesne teže − to razporedite po celotni dolžini stopal. Izogibajte se stanju na neravnih podlagah, saj se bodo v tem primeru bolečine zaradi neenakomernega pritiska na medenico povečale. Ko sedite, pazite na ravno držo, noge pa podložite z nizko pručko.

Razširjene vene

Nekatere ženske so bolj podvržene pojavu razširjenih ven kot druge. Te se pojavijo zaradi povečane proizvodnje krvi, najlažje pa jih boste preprečili z nošenjem posebnih nogavic proti razširjenim venam ali s povijanjem nog s hladnimi kompresijskimi povoji. Te potopite v mešanico eteričnih olj bergamotke in limone, ki jo pred uporabo za vsaj eno uro postavite v hladilnik. S hladnimi povoji povijte noge in z dvignjenimi nogami počivajte 15 minut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.