Magazin
41 ogledov

Premalo o seksu

Kadar je slina pravilno pripravljena in "popita" v spodnji del telesa, ima sposo Žurnal24 main
V šolah o spolnosti ni na voljo dovolj informacij.

“Otroci so zadnjič skupaj na koncu devetletke, potem pa nekateri izpadejo iz šolskega sistema – in prav pri tistih, ki izpadejo, je tveganje za prezgodnje spolne odnose največje,” poudarja Alenka Hafner z inštituta za varovanje zdravja. Spolna vzgoja v šolah ni del obveznega izobraževanja, a zadnji rezultati anket o spolnosti med mladimi kažejo, da bi jo bilo nujno uvesti, saj so mladi pomanjkljivo seznanjeni s telesnim razvojem.

Sistematski ni dovolj
Vsi otroci imajo ob sistematskih pregledih zdravstveno vzgojo. “V šestem razredu so to vsebine o odraščanju in v tretjem letniku izobraževanje za varno in zdravo ljubezen, kjer je večji poudarek na spolnosti,” pojasnjuje Hafnerjeva. Šole, ki se odločijo, da bodo otrokom ponudile obsežnejše izobraževanje, se lahko odločijo za daljše programe. Ti obravnavajo tudi odnose in duševni razvoj.

Znanje naj bo dostopno vsem
“To je povečevanje neenakosti v zdravju, da nekaterim ponudiš, drugim pa ne," stanje komentira Hafnerjeva. “Tisti, ki jim znanje ni dostopno, so lahko znanja bolj potrebni kot tisti, ki jim je bilo ponujeno. Zato bi jim bilo nujno zagotoviti izobraževanje pred koncem osnovne šole. To je nujno treba sistemsko rešiti – na ravni države,” razlaga. Prav poletje in pomlad sta čas, ko se veliko mladih odloči za svojo prvo spolno izkušnjo. Da jih ta ne bi ujela nepripravljenih, potrebujejo znanje, ki jim ga prepogosto netočno posreduje nestrokoven
vir. To bi lahko preprečili z ustreznim in dovolj zgodnjim organiziranim izobraževanjem, ki pa ga pri nas še ni. Na vrsti je država.

Na splet po informacije le k preverjenim virom

  • Mladinsko informativno-svetovalno središče Slovenije. Spletna stran Misss.org ponuja informacije o vsem, kar zanima mlade – tudi o spolnosti.
  • Projekt To sem jaz. Na Tosemjaz.net najdete obilo uporabnih informacij in seznam ustanov, ki vam lahko pomagajo pri vaših vprašanjih ali težavah.
  • Projekt Virus. Na spletni strani projekta Virus.dsms.net boste našli vse, kar morate vedeti o varni spolnosti in zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.