Magazin
46 ogledov

Premoženje na varno

Premoženje shranite v sef, ki mora biti vgrajen ali priklenjen. (Foto: Shutterst Žurnal24 main
Varnost doma. Če vas med prazniki ne bo doma, poskrbite, da tega navzven ne bo opaziti.

"Ob odhodu poskrbite, da dom ne nakazuje vaše odsotnosti. Poskrbite za praznjenje poštnega nabiralnika in urejeno okolico, vredne stvari in večje količine denarja pa shranite na varen prostor – najbolje v najemniške trezorje bank ali domači sef, ki pa mora biti nujno vgrajen ali priklenjen," svetuje Robert Pistotnik, predsednik uprave koncerna Sintal.

Protivlomni sistem
Zaščita je lahko tudi mehanska (z ograjami, protivlomnimi vrati, rešetkami, varnostnimi ključavnicami ...), za še večjo varnost pa na Sintalu priporočajo vgradnjo protivlomnega alarmnega sistema. "Ta vlomilca zazna ter sproži zvočni alarm in posreduje informacijo na varnostnonadzorni center. Tam nemudoma usmerijo mobilne intervencijske varnostnike, da ukrepajo na varovanem objektu," so pojasnili. Alarmni sistem boste za enodružinsko hišo dobili za 350 evrov ali več.

Kadar grem na dopust, na družabnih omrežij ne sporočam, da sem odsotna.
Oriana Girotto, voditeljica
Odklenite stanovanje s prstom
Klasične analogne kamere izpodrivajo IP-kamere s tudi 20-krat večjo ločljivostjo. "Prenos IP v tehnologijo je danes postal nuja. Prednosti so, tako kot pri protivlomnem sistemu, v hitrosti, varnosti in preprostosti," je povedal Boštjan Kurmanšek, direktor razvoja pri koncernu Sintal, in dodal, da so letos priljubljene termalne kamere, ki omogočajo videonadzor v popolni temi. Prodajni hit postajajo tudi biometrične ključavnice na prstni odtis (e-key). "Ključavnica pretvori prstni odtis v elektronski ključ. Uporablja jo lahko vsa družina, ker temelji na biometrijskih značilnostih, ki so značilne samo za enega človeka, gre pa za najvarnejši način ugotavljanja istovetnosti in zlorabe so težje," je pojasnil Kurmanšek. Odločite se lahko tudi za elektronsko ključavnico, pri kateri morate za vstop vtipkati ustrezno kodo.

Denar se obarva
"Trg varnostnih naprav se krči, kompleksnost naprav se eksponentno veča, število inovacij raste in končno lahko rečemo, da je komunikacijski protokol IP stopil v prav vse segmente varovanja," je na sejmu varnosti Sicurezza v Milanu povedal Boštjan Kurmanšek, direktor razvoja koncerna Sintal, in dodal, da "je velik premik naprej opaziti v uporabi biometričnih naprav, ki človeka prepoznajo na podlagi lastnosti njegovega telesa (prepoznava obraza, prstnih odtisov, roženice ...)".

Varovanje bankomatov
Zaradi povečanega števila vdorov v bankomate je tudi pri nas vse več bankomatov opremljenih s kasetami za obarvanje denarja in elektroniko. "Ob nepooblaščenem vdoru vsebina kaset obarva denar, zato ta postane neuporaben," je pojasnil predsednik Sintala Robert Pistotnik. V Sloveniji je s tovrstno tehnično zaščito trenutno opremljenih okoli sto bankomatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.