Magazin
12 ogledov

Prenova Roga za vizualno umetnost

Tovarna Rog. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ljubljanski mestni svet bo danes odločal o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo Centra sodobnih umetnosti na območju nekdanje tovarne Rog.

V javno-zasebnem partnerstvu bo za izgradnjo Centra sodobnih umetnosti občina zagotovila zazidljivo zemljišče na območju nekdanje tovarne, podrobnejši prostorski načrt, ekološko sanacijo celotnega območja skupaj z rušitvijo objektov ter druge raziskave, analize in dokumente. Zasebni partner pa bo zgradil celoten kompleks centra s pripadajočo infrastrukturo, ki bo v celoti posvečen vizualnim umetnostim, pojasnjujejo v gradivu za sejo.

Mestna občina Ljubljana (MOL) želi spomeniško zavarovan tovarniški objekt ohraniti, rekonstruirati in mu prizidati nov objekt. Pod celotnim kompleksom bodo garaže, območje okoli centra pa bo pozidano z objekti, namenjenimi večinoma stanovanjem in hotelu.

Prostor za ustvarjanje umetnosti
Center sodobne umetnosti na območju opuščene tovarne Rog bo imel funkcijo produkcijskega prostora s programi gostujočih vizualnih umetnikov, arhitektov in oblikovalcev. Kot je zapisano v gradivu, finančna ocena projekta znaša nekaj več kot 81,6 milijona evrov, občina pa naj bi zagotovila dobrih 22 odstotkov sredstev oziroma dobrih 18 milijonov evrov.

V atriju Mestne hiše so prejšnji teden odprli tudi razstavo, kjer predstavljajo vsebinsko zasnovo centra, javna predstavitev, s katero se bo odprla tudi javna razprava o projektu, pa je predvidena za 16. december.

Kulturna ministrica Majda Širca in ljubljanski župan Zoran Janković sta 19. oktobra sklenila dogovor, da bo ministrstvo grad Fužine, ki ga upravlja Arhitekturni muzej Ljubljana, odkupilo. Prodajno pogodbo so sicer že podpisali, s tem pa se mora strinjati še ljubljanski mestni svet. V gradu tako ostaja kulturna dejavnost oziroma Arhitekturni muzej Ljubljana.

Svetniki bodo odločali tudi o prenosu ustanoviteljskih pravic in obveznosti občine do Arhitekturnega muzeja Ljubljana na državo. Po prevzemu ustanoviteljskih obveznosti bo ministrstvo za kulturo v prihodnjem letu zagotovilo financiranje javnega zavoda v višini 750 tisoč evrov, MOL pa do muzeja ne bo imela finančnih obveznosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.