Magazin
25 ogledov

Prepirov ne morete skriti

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Veliko je povedanega o vzgoji, manj o pomembnosti zgleda staršev.

"Starši včasih pozabijo, da jih otroci opazujejo pri reševanju medsebojnih konfliktov," pravi strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok Melita Kuhar Pucko iz Svetovalnice.si. "Prav princip, kako se starši srečujejo s težavami in način, s katerim komunicirajo med seboj, daje pomembno sporočilo otrokom," poudarja.

Spoštujte partnerja

Otrok se ravnanja s sočlovekom nauči z opazovanjem odnosa, ki ga imata starša drug do drugega, zato imejte to v mislih. Če želite, da bo otrok spoštoval vrstnike, naj se tega nauči doma. "Starši naj med seboj ustrezno komunicirajo ter se vedejo zrelo in odgovorno," svetuje Puckova.

Konflikte rešite mirno

Starši naj se med seboj pri reševanju težav sporazumevajo na ustrezni ravni in se vedejo odgovorno. O sporu naj se pogovorijo na miren način, nikar naj se pred otrokom ne prerekajo.

Otrok opazi vse
Ne računajte na to, da vam bo slabo voljo ali medpartnersko napetost uspelo prikriti pred otrokom. "Otroci zaznajo vsa razpoloženja staršev in se hitro nevede odzovejo neprimerno, starši pa se potem sprašujejo, kaj se dogaja otroku," poudarja Kuhar Puckova.

Najbolje je torej, da poskrbite za dober odnos s partnerjem, saj je prav to temeljni kamen pravilne in uspešne vzgoje otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.