Magazin
90 ogledov

Prepovedana Predigra

Predigra je v tej sezoni doživela 30 ponovitev, a ob vsebino so se spotaknili sa Žurnal24 main
Pohujšljivo. Nakelski župnik je prepovedal ponovno uprizoritev gledališke igre Teatra Harlekin.

Komedija Predigra postojnskega Teatra Harlekin, ki ima po besedah organizatorja in člana teatra Mathiasa Štefančiča v tej sezoni za sabo okoli 30 ponovitev, v Kulturnem domu Janeza Filipiča v Naklem ni večzaželena.

Drugičbi jo gledališčniki tam morali odigrati 28. novembra, a je uprizoritev odpovedana zaradi posredovanja tamkajšnjega župnika Janeza Zupanca, ki meni, da je vsebina predstave neprimerna za Nakelčane.

Kratenje svobode
“Razlog, zaradi katerega je posredoval Zupanc, so tri kletvice in malenkostno nakazovanje na seks,” pravi Štefančič, ki je prepričan, da gre pri omenjeni prepovedi za kratenje svobode umetniškega ustvarjanja. “V Naklu in okolici si verjetno ne bomo mogli večprivoščiti gostovanj, kar za nas glede na majhnost Slovenije pomeni veliko škodo,” še pravi.

Mašna predigra
Ker naj bi po nekaterih informacijah Zupanc šel celo tako daleč, da je začel s peticijo proti izvajanju predstave, o njeni neprimernosti pa občane opozarjal na nedeljski maši, smo želeli izvedeti, kaj ga je pri igri tako zmotilo. “Na zgradbi je križ (dom je namrečv lasti Cerkve, op. p.) in takšno umetniško ustvarjanje pod naš križ ne paše. Zato skupini odrekamo gostoljubje,” je bil s pojasnili skop Zupanc, ki je odločno zanikal, da naj bi pripravljal peticijo.

Štefančič pravi, da so harlekinovci pogodbo o sodelovanju podpisali le z Občino Naklo, ki bo po dogovoru gledališčnikom tudi povrnila sredstva za najem dvorane za drugo izvedbo predstave. “Izkazalo se je, da je dom od Cerkve, in če bi to vedeli, pogodbe ne bi podpisali,” pravi Štefančič. Pojasnila Občine Naklo včeraj do konca redakcije nismo prejeli.

Težave so samo v Naklem
Da je težava predvsem v tem, da obiskovalcev na vabilih in letakih niso opozorili na neprimernost predstave za otroke, pa meni eden izmed nakelskih obiskovalcev Gregor Romšak, ki si je Predigro ogledal z ženo in devetletnim otrokom. “To je enako kot z resničnostnim šovom Kmetija slavnih,” pravi Romšak, ki je prepričan, da je, ker prek letakov in pri nakupu vstonice ni bil obveščen o neprimernosti vsebine za otroke, upravičen do povračila denarja.

Ali bi morala biti predstava opremljena z opozorilom, smo vprašali medijski inšpektorat, a odgovorov včeraj nismo dobili. Štefančičje prepričan, da vsebina komedije ni problematična: “Gostovali smo že po vsej Sloveniji in nikoli do zdaj nismo imeli nobenih težav.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.