Magazin
74 ogledov

Prepoznajte znake disleksije

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Motnje govornega in pisnega izražanja, ki se skrivajo pod imenom disleksija, lahko otroku pri šolanju predstavljajo precejšnje težave.

Da bi disleksijo odkrili čim prej in otroku pomagali v čim večji meri premagati težave, se naučite prepoznavati znake, ki lahko kažejo nanjo.

  • Pozen začetek govora. Otrok spregovori pozneje kot njegovi vrstniki in težje oblikuje glasove.
  • Zamenjevanje zlogov. Lokomotiva postane kolomotiva, avto postane vato. Otrok tudi pri preprostih besedah zamenjuje zloge in črke.
  • Težavne nove besede. Nova beseda se malčku težko vtisne v spomin tudi po veliko ponovitvah ali pa si jo zapomni narobe oziroma jo narobe izgovarja.
  • Dnevi v tednu. Otrok si nikakor ne more zapomniti pravilnega vrstnega reda dni v tednu in mesecev v letu, s težavo tudi ločuje levo in desno.
  • Nezanimanje za črke. Pri prvih poskusih branja ali pisanja otrok ne pokaže nobenega zanimanja, ne zapomni si zaporedja črk v abecedi.
  • Ni zbranosti. Otrok se težko osredotoči na eno nalogo za dalj časa, kmalu postane utrujen. Tudi pri govorni komunikaciji mu pozornost hitro pade ali jo preusmeri drugam.


Pomagajte otroku z barvnim ravnilom
Otroku, ki ima težave z branjem, lahko pomagate s posebnimi večbarvnimi ravnili, ki branje bistveno olajšajo. Tovrstna ravnila zmanjšajo bleščavost podlage, izboljšajo sposobnost sledenja oči in s tem omogočijo boljšo usmerjenost pozornosti na besedo oziroma besedilo. Pripomoček otroku pomaga ohraniti boljši pregled nad besedilom in konec koncev naredi branje zabavnejše. Cene kompleta ravnil so okrog deset evrov, poiščete pa jih lahko v slovenskih spletnih trgovinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.