Magazin
57 ogledov

Prepoznate zlorabo otroka?

Jo prepoznate? Fizično zlorabo namreč. Žurnal24 main
Zloraba otroka je vsakršno škodljivo ravnanje z otrokom zaradi zanemarjanja, prikrajšanja, fizičnega napada, čustvenega nadlegovanja ali spolnega zlorabljanja. Zloraba pušča trajne posledice!

Vsakršna zloraba na otroku pusti čustvene posledice. Na Združenju proti spolnem zlorabljanju pod zlorabljanje štejejo vse od žalitve do smrti, od poniževanja do mučenja. Prepričani so, da je zloraba lahko že način, kako starši ali odgovoren odrasli skrbi za otroka, ali pa gre za nenadno kruto dejanje. Nasilje v nekem odnosu torej ni znak ljubezni, spolni napad pa je predvsem izraz moči.

Zlorabe lahko razdelimo v pet različnih kategorij.

Emocionalna oz. čustvena zloraba
Gre za stalen vzorec verbalne zlorabe, ki otroku povzročajo občutke, da ni nič vreden, da ni ljubljen, zaželen ali pomemben. Otrok je lahko čustveno zlorabljen, ne da bi bil istočasno zlorabljen še kako drugače. Otroci se počutijo močno prizadete, imajo nizko raven samospoštovanja, so kronično žalostni in iščejo pozornost.

Emocionalna in fizična zanemarjenost

Zanemarjen je lahko otrok takrat, kadar ne dobi določene pozornosti, ki jo potrebuje, obenem pa ne dobi osnovnih stvari za življenje, ki zagotavljajo fizično ali čustveno preživetje. Takšni otroci so ponavadi celo lačni in zaspani, kažejo pa tudi posebne znake sesanja. Imajo težave z govorom in so fizično zaostali. Pogosto so tudi neustrezno oblečeni ali niso umiti. Če gre zraven še za fizično zanemarjenost, lahko otroci poleg neprimernih vedenjskih znakov dobijo tudi kakšno modrico in se pogosto počutijo zanemarjeno.

Fizična zloraba
Je dejanska oz. fizična poškodba otroka. Gre lahko tudi za to, da otroku niso preprečene fizične poškodbe. Tudi to je oblika zlorabe. Takšni otroci so pogosto bolj agresivni oz. svojo agresijo pokažejo takrat, ko se počutijo močne. Takšni otroci so prepričani, da je fizična zloraba nekaj normalnega in da so udarci s strani staršev taki zato, ker so naredili nekaj narobe. Tak otrok se, če se fizična zloraba stopnjuje, pogosto boji iti domov, videti pa je lahko tudi pasiven, negotov, prestrašen in nekomunikativen. Fizično zlorabo je moč prepoznati tudi po nekaterih znakih na telesu: modrice, rane, ugrizi in razne poškodbe (tudi zlomi).

Spolna zloraba
Pri spolni zlorabi so otroci ponavadi udeleženi v spolnih aktivnostih z odraslo osebo, oz. osebo, ki je starejša ali večja od njih. Otrok je zlorabljen kot objekt za zadovoljevanje želja starejših. Pod spolno zlorabo spadajo ne samo golota odraslih, razkazovanje in nesramne pripombe, pač pa tudi opazovanje golega otroka, uporaba pornografije in različne druge aktivnosti. Pri otrocih se največkrat pojavijo odklanjanja druženja z določeno osebo, imajo nočne more, prehranjevalne motnje in slabši uspeh v šoli. So agresivni, depresivni in pogosto tudi zaprti vase.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.