Magazin
27 ogledov

Prepoznate zlorabo otroka?

Prepoznate fizično nasilje? Žurnal24 main
Zloraba otroka je vsakršno škodljivo ravnanje z otrokom v obliki zanemarjanja, prikrajšanja, fizičnega napada, čustvenega nadlegovanja ali spolnega zlorabljanja.

Vsakršna zloraba na otroku pusti čustvene posledice. V Združenju proti spolnemu zlorabljanju pod zlorabljanje štejejo vse od žalitve in poniževanja do mučenja in smrti. Prepričani so, da je zloraba lahko že način, kako starši ali odgovorni odrasli skrbijo za otroka, lahko pa gre tudi za nenadno kruto dejanje. Nasilje v nekem odnosu torej ni znak ljubezni, spolni napad pa je predvsem izraz moči.

Zlorabe lahko razdelimo v pet različnih kategorij.

Emocionalna oziroma čustvena zloraba

Gre za stalen vzorec verbalne zlorabe, ki otroku povzroča manjvrednostne občutke, da ni ljubljen, zaželen ali pomemben. Otrok je lahko čustveno zlorabljen, ne da bi bil hkrati zlorabljen tudi kako drugače. Otroci se takrat počutijo močno prizadete, imajo nizko raven samospoštovanja, so kronično žalostni in iščejo pozornost.

Čustveno in fizično zanemarjanje
Otrok je zanemarjan takrat, kadar ne prejema določene pozornosti, ki jo potrebuje, obenem pa ne dobi osnovnih stvari za življenje, ki zagotavljajo fizično ali čustveno preživetje. Takšni otroci so ponavadi celo lačni in zaspani, kažejo pa tudi posebno potrebo po sesanju. Imajo težave z govorom in so fizično zaostali. Pogosto so tudi neustrezno oblečeni ali neumiti. Če gre poleg tega še za fizično zanemarjanje, lahko otroci poleg neprimernih vedenjskih znakov dobijo tudi kakšno modrico in se pogosto počutijo zanemarjene.

Fizična zloraba
Pri fizični zlorabi gre za fizično oziroma dejansko poškodbo otroka. Pomeni lahko tudi to, da fizične poškodbe otroka niso preprečene. Takšni otroci so pogosto agresivnejši oziroma svojo napadalnost pokažejo takrat, ko se počutijo močne. Prepričani so namreč, da je fizična zloraba nekaj normalnega in da sami udarce od staršev dobivajo zato, ker so nekaj naredili narobe. Če se fizična zloraba stopnjuje, se takšen otrok pogosto boji iti domov, videti pa je lahko tudi pasiven, negotov, prestrašen in nekomunikativen. Fizično zlorabo je mogoče prepoznati tudi po nekaterih znakih na telesu: modrice, rane, ugrizi in razne poškodbe (tudi zlomi).

Spolna zloraba

Pri spolni zlorabi so otroci navadno udeleženi v spolnih dejavnostih z odraslim oziroma nekom, ki je starejši ali večji od njih. Otrok je zlorabljen kot objekt za zadovoljevanje želja starejših. Pod spolno zlorabo spadajo ne samo golota odraslih, razkazovanje in nesramne pripombe, pač pa tudi opazovanje golega otroka, uporaba pornografije in različne druge dejavnosti. Pri otrocih se največkrat pojavijo odklanjanje druženja z določenim človekom, imajo nočne more, prehranjevalne motnje in slabši uspeh v šoli. So agresivni, depresivni in pogosto tudi zaprti vase.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.