Magazin
23 ogledov

Preprečite mačji diabetes

V Društvu za zaščito živali Ljubljana opozarjajo, da najti odgovorne skrbnike za Žurnal24 main
Ljubka kosmata okrogla kepica. To je pogosto sinonim za mačko z resnimi zdravstvenimi težavami, vendar se veliko lastnikov tega začne zavedati šele, ko je prepozno.

Diabetes se pri mačkah pojavi iz enakih razlogov kot pri ljudeh – poleg genov ga lahko sprožita nezdrava hrana in premalo gibanja. Veterinar lahko diabetes sicer zdravi, vendar bolnim mačkam življenje vsekakor ni prijetno. Da bi ohranili zdravje svoje ljubljenke ali ljubljenčka, poskrbite za njihov življenjski slog.

Omejite hrano, vode pa nikar
Mačji apetit je nenasiten. Žival, ki ima 24 ur na dan na voljo polno skledo slastne hrane, se bo ob skodelici mimogrede ustavila in nekaj prigriznila, vedno ko ji bo zadišalo. Posledice se bodo hitro poznale na teži. Navadite mačko, da hrano dobi ob določenih urah in v omejenih količinah. Kljub začetnemu upiranju že razvajene mačke boste z vztrajnostjo dosegli svoje. Prav nasprotno pa morajo mačke imeti vedno na voljo zalogo sveže vode. Najbolje je, da ji nastavite po stanovanju več skodelic in vodo redno menjate.

Znaki mačjega diabetesa. Mačka, ki je kar naprej žejna in zelo pogosto urinira, spi veliko več kot ponavadi in izgublja težo kljub pogostemu hranjenju, ima najverjetneje diabetes. Odpeljite jo k veterinarju, ki ji bo v resnejših primerih predpisal dnevne injekcije inzulina, včasih pa je dovolj že sprememba življenjskega sloga in zdrava prehrana.
Razgibajte jih z igricami
V primerjavi s psom je z mačkami resda veliko manj dela, saj jih ni treba peljati na sprehod in jim metati palice. Pa vendar so še posebej stanovanjske mačke večinoma premalo telesno dejavne, kar je še ena izmed stvari, ki sprožijo diabetes. Kupite mački plezalo ali ga naredite sami doma, dovolite ji, da skače na police in se plazi po omarah. Kupite ji umetno miško ali podobne igračke, ki pa jih morate vsake toliko časa zamenjati, saj se jih mačka naveliča. Vsak dan vsaj 15 minut posvetite igri z njo – izzivajte jo z vrvico ali ji mečite žogice, da jih bo lovila. Tudi odrasle mačke se rade igrajo!

Izberite le kakovostno hrano

Na trgu je veliko različnih vrst hrane, velja pa pravilo, da je cenejša ponavadi tudi manj kakovostna. Povprašajte veterinarja po tem, kaj je za vašo mačko najboljša izbira. Obstajajo tudi maloenergijski briketi, ki so namenjeni prav mačkam v stanovanju ali steriliziranim mačkam, ki so manj dejavne. Občasni priboljški naj bodo od mesarja ali iz ribarnice, raje kot iz mačje konzerve, saj je ta prepogosto polna škodljivih dodatkov. Mačka naj ima na voljo tudi mačjo travo za grizljanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.