Magazin
37 ogledov

Preprečite otrokove najpogostejše poškodbe

otrok, deklica, poškodba, oče Shutterstock
Največja groza vsakega starša je, da se njegov otrok zaradi nepazljivosti ali nevednosti resno poškoduje. Ker pa se malega radovedneža ne da zaviti v zaščitno folijo in ga obvarovati pred najmanjšo prasko, se je bolje naučiti preventive.

1. Preprečite zadušitev: majhnim otrokom hrano narežite na res majhne koščke. Malo večji otroci lahko jedo večje kose, saj tudi sami ugriznejo v hrano, vendar dojenčki do enega leta potrebujejo manjše in mehkejše kose. Ves čas hranjenja bodite pri otroku in ga nadzirajte. Največ poškodb, ki vodijo v smrt, se zgodi prav pri hranjenju.

2. Dobro zaščitite svoj dom: skoraj vsak starš zavaruje svoj dom, vendar pri tem ne pomisli, kaj lahko še sledi. Najbolj je treba biti pozoren na naslednje: da otrok ne more odkleniti vrat, da se ne igra z orodjem, da po stanovanju ne ostaja nenadzorovana hrana ter da so vse kemikalije pod ključem. Okoli polovica nenamernih poškodb se zgodi doma in v okolici doma, največ jih povzročita ogenj in voda (se pravi opekline in utopitev), sledijo padci, zadušitev in zastrupitev. Previdno tudi pri strelnem orožju; to naj ne bo nikoli na dosegu.

3. Varna igrišča in igrala: vse površine, kjer se otrok igra, morajo biti stoodstotno varne, enako velja za igrišče na domačem vrtu. Pazite, da otroku ne spodrsne na stoječi vodi ali nepritrjeni preprogi ter da ni na tleh ovir, ob katerih bi se otrok lahko poškodoval.

4. Obvezna čelada: vsakič, ko otrok kolesari ali vozi motor, poskrbite, da si nadene čelado. Največ poškodb, zaradi katerih so otroci hospitalizirani, je tistih, ki nastanejo pri vožnji s kolesom in pri katerih otrok ni nosil ali pravilno nosil čelade.

5. Nadzor pri vodi: vsakokrat, ko je otrok blizu vode (bazen, jezero, plaža in celo domača kad), ga je treba nadzirati. Utopitev je druga najpogostejša smrt pri otrocih. Večina utopitev ali skorajšnjih utopitev se zgodi na bazenih in ob vodnih virih. Otrok se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode.

6. Med vožnjo vedno privezan: otrok mora v avtomobilu vedno sedeti v avtosedežu in biti privezan. Sedež prilagodite otrokovi starosti in velikosti, posebej pa bodite pozorni na to, da boste sedež pravilno namestili.

7. Pogovor z otrokom: otroku dopovejte ali razložite določena pravila, ki se jih mora držati, na primer da na prehodu čez cesto pogleda v obe smeri, da ne steče na cesto, da se ne pretepa in podobno ... Prepričajte se, da otrok razume in ve, kaj zanj predstavlja nevarnost in kako se ji lahko izogne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.