Magazin
1238 ogledov

Preprečite širjenje zvoka

Najhitrejši način za zvočno izoliranje sobe je namestitev zvočne pene. (Foto: Sh Žurnal24 main
Glasno glasbo iz otroške sobe, hrup iz kopalnice, pralnice ali dnevne sobe lahko z nekaj preprostimi triki in materiali močno ublažimo.

Dolgotrajna izpostavljenost hrupu po raziskavah slabo vpliva na naše zdravje. Poleg toplotne izolacije je tako izjemno pomembna tudi zvočna izolacija.

Da hrup, ki se širi po stenah, stropu in tleh, najučinkovitejše omejimo, je treba izolacijo vgraditi na steni, od koder se širi zvok. Zvočna izolacija je odvisna od debeline in mase že obstoječih sten – če je stena debelejša, bolje odbija zvok. Lahke stene, ki ločujejo le prostore znotraj stanovanja, so tanjše in jih lahko zvočno izoliramo z dodatno steno.

Obložiti vse stene, tla in strop
Ker zvok potuje skozi konstrukcije, ga je treba dušiti z materialom, ki zvok absorbira. Če želimo sobo zvočno izolirati, je treba izolacijske plošče namestiti na vse stene sobe. Ker se zvok prenaša tudi na stičišču sten, je treba na mestih, kjer se plošča stika s steno, namestiti trak, ki preprečuje prenos zvoka. Najpogosteje se za zvočno izolacijo sten uporabljata materiala, kot sta mineralna volna in polistiren (stiropor).

Tla lahko prav tako zavarujemo z nekajcentimetrsko izolacijsko ploščo, na katero vlijemo estrih (obloga, ki se nanese na trdo podlago in se nato strdi). Najbolj pogoste izolacijske ploče za tla so novoterm, trdi tervol in kaširan stiropor. Če zvok iz prostora prihaja z več strani, je treba izolirati tudi strop.

Če se želimo zvočne izolacije z dograditvijo že obstoječih sten lotiti sami in na pravi način, je priporočljiv posvet s strokovnjaki, ki bo svetoval najprimernejši material za zvočno izolacijo v prostoru.

Nad hrup tudi s peno
Kot alternativo pa lahko na stene preprosto namestimo zvočne pene, ki so različnih debelin in uspešno zadušijo zvok. Na voljo so v obliki plošč ali zvite v rolo v vseh specializiranih trgovinah. Nameščanje je preprosto, sledite pa navodilom proizvajalca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.