Magazin
33 ogledov

Preprečite sladkorno bolezen pri otrocih

Prekomerno uživanje sladkorja v hrani in pijači postaja globalni problem razvite Žurnal24 main
V Evropi in v razvitejših delih sveta zaradi nezdravega načina življenja strmo narašča pojav sladkorne bolezni pri otrocih v starosti do 15 let.

Pri otrocih s sladkorno boleznijo tipa 1 je začetek bolezni nenaden. Nivo sladkorja v krvi se hitro in močno zviša, zato postanejo žejni, pogosto hodijo na vodo, so utrujeni in hujšajo. V Sloveniji vsako leto zboli za sladkorno boleznijo tipa 1 okrog 50 otrok. Zdravljenje bolezni je doživljenjsko in zahteva že od samega začetka uporabo injekcij insulina.

Tip 2 se pojavlja počasneje, včasih traja več let preden bolezen odkrijejo. Diabetes tipa 2 se začne s pomanjkljivo odzivnostjo tkiv na insulin, kar je velikokrat posledica prevelike telesne teže. Zaradi tega telo začne izločati večje količine insulina, ki ga imenujejo tudi 'hormon lakote': otroci so vedno bolj lačni, vedno več pojedo, telesna teža jim narašča in začarani krog je sklenjen.

 

Preprečevanje diabetesa tipa 2 je enako pri otrocih in pri odraslih: telovadba in zdrava prehrana.


Prekomerna telesna teža in pomanjkanje gibanja
Otroci se redijo, ker zaužijejo vedno več t.i. hitre hrane, ki je bogata s kalorijami in revna s kvalitetnimi hranili. Po takšnih obrokih postanejo otroci hitro spet lačni in količine zaužite hrane se povečujejo. Velik problem današnje mladine je obenem tudi pomanjkanje gibanja, saj veliko posedajo pred računalniki in televizijo in na tak način zaužite energije ne porabijo. Debelost lahko povzroča tudi stres, saj otroci, ki se čutijo osamljene, nesprejete ali žalostne večkrat te težave izkazujejo z motnjami hranjenja.
Sladkarije
Prekomerno uživanje sladkorja v hrani in pijači postaja globalni problem razvitega sveta. Zaradi velike količine sladkorja, ki je prisotna v prehrani tako rekoč že od rojstva naprej (sladki instant čaji), se je pri večini ljudi spremenilo zaznavanje okusa posameznih sladkorjev. Močno sladek okus je postal nekaj čisto normalnega v vsakdanji prehrani, razne sladkarije so pogosto tudi nagrada za pridne otroke. Tako se nehote ustvarja povezava med sladkorjem in užitkom ter občutkom zadovoljstva, kar otroke spremlja tudi v kasnejšem življenju. Zato ni čudno, da je med odraslimi toliko odvisnosti od slaščic in čokolade.

Kako ukrepati?
1. Otroka naučite pravilnega prehranjevanja! Otroci ne potrebujejo limonad, gaziranih pijač in raznih ledenih čajev – otroci morajo piti predvsem vodo in mleko.
2. Pri vsakem kosilu in večerji vključite vsaj eno vrsto zelenjave! Začnite s kontroliranjem porcij, še posebej, če se obrok ne poje doma. Ponudite mu zdrave prigrizke.
3. Spodbujajte jih, naj gredo ven s prijatelji! Ne bodite veseli, če so doma za računalnikom in se s prijatelji dopisujejo prek spleta ali če v dnevni sobi igrajo igrice. Otroci se morajo gibati, zato jih spodbujajte k sprehodom in vožnjo s kolesom.
4. Otroci se zgledujejo po vas! Če se tudi sami ne boste gibali in zdravo prehranjevali tudi otrokom ne bo do tega.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.