Magazin
32 ogledov

Prešeren je nagradil Gatnika in Reboljevo

Kostja Gatnik (Foto: Anže Petkovšek) Anže Petkovšek
Letošnja dobitnika največjega kulturnega priznanja v državi - Prešernove nagrade za življenjsko delo - sta plesalka Mateja Rebolj in slikar Kostja Gatnik.

Nagrado jima bodo na predvečer slovenskega kulturnega praznika slovesno podelili na prireditvi v Cankarjevem domu, ki poteka prav v tem trenutku.

Kostja Gatnik se je rodil leta 1945 v Ljubljani. Slikarstvo je študiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je opravil tudi slikarsko specialko pri profesorjih Maksimu Sedeju in Zoranu Didku. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi leta 2008 nagrado Hinka Smrekarja za ilustracije v knjigi Pekarna Mišmaš.

Imeni nagrajencev bi sicer morali ostati skrivnost do podelitve, a sta predčasno pricurljali v medije.

Dobitniki nagrade Prešernovega sklada pa so umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj, igralec Peter Musevski, skladatelj Aldo Kumar, igralka Barbara Cerar, pisatelj Andrej Rozman Roza in plesalka Maja Delak.

Inteligentna umetnost Gatnika

Komisija, ki je izbrala nagrajenca je v utemeljitvi zapisala, da je opus Kostje Gatnika zaznamovano z razpiranjem pojma vizualnega in vizualnih komunikacij zadnje četrtine 20. stoletja.

Njegovo slikarstvo, grafično oblikovanje, ilustracije in fotografijo združuje izjemna inteligenca in redko izpostavljena visoka merila kvalitete v neizprosnem samonadzoru. Gatnik je bil dejaven na širokem polju ustvarjanja, v karikaturi, stripu, plakatih, ovitkih nosilcev zvoka, knjižni opremi in ilustraciji par excellence.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Vsestranska Reboljeva

Vpogled v novejšo plesno zgodovino nam pokaže, da v Sloveniji ni plesalke ali plesalca, ki bi uspel v svoj opus z enako mero umetniške odličnosti zajeti tako širok spekter različnih gibalno-plesnih in sodobnih scenskih estetik kot Reboljeva.

Mateja Rebolj (1950) je leta 1970 končala baletno šolo v Ljubljani. Med letoma 1972 in 1973 je nadaljevala študij na Šoli za balet in sodobni ples M. Rambert v Londonu. V ljubljanskem baletu je bila solistka med letoma 1971 in 1996. V tem času je ustvarila številne nosilne vloge, med njimi Giselle iz istoimenskega baleta in Odette iz Labodjega jezera.

Kot baletna solistka SNG Opere in baleta Ljubljana je Mateja Rebolj odplesala vrsto vlog klasičnega baletnega repertoarja.

Zaradi vrhunske plesne discipline, tehnike in domišljije pa njeni nastopi gledalca vselej nagovorijo od tam, kjer se plesne forme podrgnejo ob svoj metafizični rob, in zaradi tega njena diskretna avtorska drža učinkuje enako vrhunsko tako v klasičnih kakor tudi modernih in retrogradnih koreografskih formatih, tako v strogih koreografskih režimih in strukturah kakor tudi v plesnem gledališču, konceptih, performansih in participatornih dogodkih.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.