Magazin
28 ogledov

Preveč ljubezni lahko škodi

Je vaša ljubezen kot veriga, ki malčka oklepa? Žurnal24 main
Pri škodljivi vrsti ljubezni namreč ne gre za pravo ljubezen, temveč za posesijo. Lepo je biti predan in ljubeč starš, vendar se včasih zgodi, da gre starševska ljubezen malce predaleč.

Če preveč posegate v otrokovo življenje, mu s tem vzamete možnost, da bi se v življenju marsičesa naučil sam in mu škodite, namesto da bi mu koristili. Del starševstva je namreč tudi to, da stvari ne delate namesto otroka, temveč mu pomagate, da stvari počne samostojno. Kako se bo otrok naučil spopadati s svetom okoli sebe, če boste vi vedno naredili vse namesto njega?

Najbolj pogoste napake posesivnih staršev:

Vmešavanje v otroški spor
Kadar vaš otrok med igro pride v spor s svojim vrstnikom, nikar ne poskušajte "rešiti" položaja. Otrok se mora naučiti težave reševati sam. Dokler ni ogrožena varnost otrok, jim dovolite, da se zmenijo sami. V najslabšem primeru lahko nastopite kot pogajalec, nikakor pa ne kot nekdo, ki ponudi rešitev.

Obsedenost s tem, kaj vaš otrok je
Glede otrokove prehrane si lahko belite glavo le, kadar otrok resnično ne je dovolj in zaradi tega izgublja kilograme. V tem primeru morate z njim na posvet k zdravniku. Prepiranje glede hrane je slabo, ker ima za posledico zelo nezdravo merjenje moči. Če bi otrok za zajtrk rad jedel pico od prejšnjega dne, je to povsem sprejemljivo. Tudi njegovo odklanjanje prekajenega lososa s kaprami naj vas ne spravi ob pamet.

Prepiranje zaradi oblačenja
Pri oblačenju štejeta le udobnost, varnost in primernost situaciji. Z vsem drugim se pretirano ne ukvarjajte. Naj se otrok za vrtec in šolo obleče, kot mu je všeč. Tudi če se vam zdi smešno ali neprimerno, je lahko za šolo ali vrtec povsem primerno.

Vmešavanje v domačo nalogo
Nadzor nad domačimi nalogami je primeren le za otroke, ki imajo težave z učenjem. Za vse druge otroke pa se nadzor nad njihovimi domačimi nalogami konča nekje v tretjem razredu. Otroku pomagajte le, kadar vas za pomoč prosi sam, ko mu razložite snov, pa se spet umaknite. To je zelo pomembno, saj se bo otrok naučil, kako naj sam najde rešitev.

Z učiteljem svojega otroka se prepirate glede njegovih ocen
Ocene so stvar, ki se tičejo vašega otroka in njegovega učitelja. Starši, ki zaženejo paniko vsakič, ko otrok domov ne prinese odlične ocene, ustvarjajo številne težave. Otrok zaradi tega misli, da je vedno upravičen do odlične ocene, ne nauči se zase postaviti sam, poleg tega pa misli, da je odlično ocena edina, ki šteje. Ocena še zdaleč ni merilo za sposobnosti ali vrednost otroka, zato svojemu otroku dovolite, da mu tu pa tam "spodrsne", da se bo iz svojih napak lahko tudi kaj naučil.

Če se vam je zdel članek zanimiv, si v ponedeljek, 24. 3., preberite še njegov drugi del.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.