Magazin
21 ogledov

Prevzemite brezplačnih 50 EUR in na borzi trgujte s ceno nafte

Nafta Fortrade
Od julija 2015 se je cena nafte, razen nekaj manjših kratkotrajnih prebojev, konstantno nahajala pod ceno 50 ameriških dolarjev po sodčku.

Fortrade vsem bralcem portala zurnal24.si podarja brezplačnih 50 EUR za trgovanje s ceno nafte na svetovni borzi, kjer lahko s trgovanjem zaslužite tako na rasti kot na padcu cene.

Brezplačnih 50 EUR za trgovanje lahko prevzamete tukaj.

Prvi razlog padanja cene nafte: Proizvodnja iz naftnih skrilavcev

Nafta | Avtor: Fortrade Fortrade

Splošno mnenje je, da se je cena nafte v zadnjih dveh letih in pol v veliki meri znižala zaradi pridobivanja nafte iz skrilavcev. Navkljub mnenju, da je pridobivanje nafte iz skrilavcev v ZDA dobičkonosno in proizvodnja cenovno ugodna, statistika kaže drugače.

Eno od naftnih podjetij, je objavilo, da se je v obdobju od julija 2015 do februarja 2016, ko je bil pad cene največji, število aktivnih naftnih vrtin zmanjšalo za 28%, kar je v nasprotju s prej omenjeno trditvijo. Poleg tega je, od julija 2014, ko se je začel padajoč trend cene nafte, pa do danes, aktivnost upadla za 72%. Dejstvo je, da nizka cena nafte ne pripomore k razvoju naftne industrije.

Brezplačnih 50 EUR za trgovanje s ceno nafte lahko prevzamete tukaj.

Drugi razlog padanja cene nafte: Savdska Arabija

Nafta | Avtor: Fortrade Fortrade

Kot največja izvoznica nafte, katere proračun se polni s prodajo nafte, je Savdska Arabija, po mnenju nekaterih, imela veliko vlogo pri nižanju cene nafte, da bi si lahko zagotovila večji tržni delež. Po ocenah nekaterih analitikov, naj bi država imela rezerve v višini 200 milijard sodov nafte. To ji je omogočilo, da dnevno preplavi tržišče z večjimi količinami nafte, ter tako marginalizira druge države proizvajalke. Posledično se je znižala cena nafte, čemur je sledila neprofitabilnost sektorja proizvodnje in predelave tega energenta.

Venezuela je sicer največji proizvajalec v Južni Ameriki vendar je država na robu bankrota, njeni prebivalci pa se borijo z vsesplošnim pomanjkanjem in visoko inflacijo.

Iran je vrsto let trpel sankcije (prepoved izvoza) zaradi spora z ZDA glede njihovega jedrskega programa. Trgovanje z iransko nafto se je ponovno začelo januarja letos, z ambicijami, da si povrne pozicijo največjega izvoznika surove nafte in še poveča črpanje tega črnega zlata. Regionalno rivalstvo med Iranom in Savdsko Arabijo, ki počasi izgublja svoj dolgoletni primat znotraj OPEC-a, je prisililo slednjo, da lobira za zmanjšanje proizvodnje nafte, na svetovni ravni. 

Brezplačnih 50 EUR za trgovanje s ceno nafte lahko prevzamete tukaj.

Sprememba cene sodčka nafte po septembrskem zasedanju OPEC-a

Nafta | Avtor: Fortrade Fortrade

Na septembrskem sestanku držav članic OPEC-a v Alžirju (Alžirija), je bil sprejet dogovor za znižanje črpanja surove nafte. Savdska Arabija se je obvezala, da proizvodnjo zniža za 300.000 sodčkov dnevno. Kmalu potem se je tudi Rusija, največja proizvajalka in izvoznica nafte, ki hkrati ni članica OPEC-a, odločila za zmanjšanje proizvodnje. 

Še en enako pomemben dogodek bo 30. novembra letos, ko je na Dunaju predviden nov sestanek članic OPEC-a in Rusije. 

Rezultat teh dogovorov je letošnji vrh cene nafte, katera je presegla psihološko mejo petdesetih ameriških dolarjev, kar pomeni približno 90% rast cene od začetka februarja 2016.

Brezplačnih 50 EUR za trgovanje s ceno nafte lahko prevzamete tukaj.

Fortrade Ltd je avtoriziran in reguliran v Veliki Britaniji s strani FCA (Financial Conduct Authority) pod licenco številka 609970.

Produkti Contracts for Difference (CFD-ji) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete.To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakšnem koli finančnem instrumentu. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Fortrade ne prevzema odgovornosti za kakršno koli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršne koli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.