Magazin
182 ogledov

Prezgodnji porod

Če se porod začne po 22. in pred 37. tednom nosečnosti, gre za prezgodnji porod. Žurnal24 main
Med prezgodnje porode štejemo tiste, ki nastopijo med 22. in 37. tednom nosečnosti. V Sloveniji se prezgodaj rodi 1000 otrok na leto.

Več kot 90 odstotkov nosečnic rodi med 37. in 40. tednom nosečnosti; tedni nosečnosti se štejejo od prvega dne zadnje menstruacije. Če se porod začne po 22. in pred 37. tednom nosečnosti, gre za prezgodnji porod. Bolj ogrožene so nosečnice, ki so že prezgodaj rodile, tiste, ki ne hodijo h ginekologu, ženske s sladkorno ali kakšno drugo kronično boleznijo ali z razvojno nepravilnostjo maternice, tiste, pri katerih je bila narejena konizacija, prvič noseče, starejše od 33 let, nosečnice, ki nosijo več plodov, in socialno ogrožene nosečnice. Razlogi, zakaj prihaja do prezgodnjih porodov, še niso povsem pojasnjeni.

Diagnosticirano visoko tveganje
Približno tri četrtine primerov prezgodnjega poroda nastopi pri materah, ki so imele diagnosticirano visoko tveganje prezgodnjega poroda. V to skupino štejemo ženske, ki so že rodile nedonošenčka in ženske, ki pričakujejo dvojčke ali trojčke. Zgodi se, da ginekolog ob rutinskem pregledu nosečnice odkrije prezgodnji porod, kar se zgodi približno v desetih odstotkih. Za zdravnika in nosečnico lahko prezgodnji porod predstavlja popolnoma nepričakovan dogodek. Pri večini žensk se pojavljajo znaki, ki opozarjajo na prerani porod. Eden od njih je vsekakor odtekanje plodovne vode.

Opozorilni znaki

  • Odtekanje plodovne vode
  • Maternični krči. Nekatere ženske kontrakcije zmotno pripisujejo napihnjenosti, zaprtju ali gibu ploda
  • Bolečina v trebuhu in križu
  • Krči, podobni tistim pri menstruaciji
  • Vaginalna krvavitev ali rožnato obarvan izcedek
  • Pogosto uriniranje
  • Driska


Polovica rodi na določen datum
Ni nujno, da omenjeni znaki pomenijo začetek prezgodnjega poroda. Tudi če se je prerani porod pričel, ne pomeni, da bo do poroda resnično prišlo. Od okoliščin nosečnosti in zdravja zarodka je odvisno, kakšne mere za zaustavitev poroda bo izbral zdravnik. Pri več kot polovici žensk, pri katerih se je prezgodnji porod že začel, rodi svoje otroke na določen datum poroda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.