Magazin
437 ogledov

Preživetje v neizprosni divjini

1/3
Žurnal24 main
SAR (iskanje in reševanje). Preživite tri dni v zahtevnih zimskih razmerah v slovenski divjini, kjer ni prostora za napake. Zanesete se lahko le na tradicionalne tehnike in veščine.

Drzno. Sneg, mraz in druge ekstremne okoliščine v slovenski divjini ter en načrt – preživeti oziroma v treh dneh doseči točko, kamor vas bo prišel iskat helikopter. To je cilj tako imenovanega usposabljanja s scenarijem SAR, ki ga v sklopu Šole preživetja v naravi (SSFN) skupaj z IškAAdventure in Naj Turo pripravlja mednarodno certificirani inštruktor preživetja v naravi Brane T. Červek.

Po sestanku "gre zares"

Na sestanku tik pred začetkom usposabljanja bodo tečajniki dobili vse potrebne informacije. Nato se bodo s helikopterjem odpravili v "osrčje narave – v divji in hladen, s snegom pokrit svet v bližini meje s Hrvaško, v katerem ni stika s civilizacijo. Od tu gre zares, preživeti moramo," pravi Červek. Udeleženci morajo slediti njegovim navodilom, govoriti iskreno in odgovarjati brez sramu. "Vsak nespameten odziv kaznujem zelo trdo, a poučno, saj bi v realni situaciji lahko vodil v poguben rezultat. S kaznovanjem jim lahko odvzamem čevlje, obleko, nož ali spalno vrečo. Kot vedno se ljudje ob pomanjkanju veliko naučimo," pripoveduje inštruktor.

Ogenj, krplje, posoda

Tečajniki so razdeljeni v dve enakovredni skupini. Njihove prve naloge so poleg zagotavljanja varnosti in postavitve začasnega tabora netenje ognja s tradicionalno metodo drgnjenja dveh kosov lesa ter izdelava primitivnega orožja, krpelj in improvizirane posode za pitje tekočine. "Udeleženci skrbijo tudi, da potenje ne ogrozi njihovega zdravja. Pozimi morajo poskrbeti, da se čim manj potijo in da imajo v nahrbtniku suha oblačila, sicer je podhladitev, ki je smrtno nevarna, neizbežna. Da bi nam bilo toplo, telo porabi veliko energije, prave hrane pa na začetku ni. So le majhni 'bombončki', ki jih – če imamo srečo – najdem in pokažem med potjo v bližini tabora. To so ličinke, črvi in jamske kobilice," razlaga Červek. Med usposabljanjem bodo izdelovali tudi pasti, s katerimi bodo poskušali ujeti živali in si tako zagotoviti beljakovine za nadomestitev porabljene energije. Dodatna ovira je v tem delu leta kratek dan. "Pozimi je vedno bitka s časom, zato moramo priti čim dlje proti kraju, kjer nas bo pobral helikopter," izpostavlja sogovornik.

Red in disciplina v glavi

Po mnenju inštruktorja je najtežji del preizkušnje za posameznika, da "v svoji glavi vzpostavi red in disciplino". Kot pravi, v divjini štejejo samo trdo delo in pravilni odzivi.

Tridnevni tečaj preživetja v naravi, ki bo potekal od 10. do 12. januarja, je prirejen tako, da "vsak občuti lepoto, moč volje in znanja ter svoj lasten strah". Omejitev pri prijavi ni, zato se zanjo lahko odločijo tudi ženske: "Usposabljanje je namenjeno vsem, ki se želijo učiti in spoznavati veščine ter zakonitosti preživetja v naravi, ki so že davno izumrle."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.