Magazin
48 ogledov

Pričakajte novo leto daleč od doma

Rio de Janeiro, od katerega je v Braziliji večji le Sao Paulo, naj bi bil kljub
1/10
Žurnal24 main
Nazdraviti novemu letu nekje drugje? Za pobeg konec decembra še ni prepozno. Če pa vam ne uspe za novo leto, lahko vseh devet predlogov uresničite kadarkoli.

V fotogaleriji poglejte devet predlogov, kje se lahko čez dober mesec nasmehnete novemu letu. Toplo morje, veliko mesto, toplo morje in veliko mesto, nakupovanje, znamenitosti, smučanje, jugonostalgija ... Izberite enega ali pa si zamislite čisto svojega.

Dublin. Pozimi v Dublin? Zeblo vas ne bo, saj ima mesto milo oceansko podnebje - za mile zime se zdi, da se ne razlikujejo veliko od milih poletij, beseda, ki v glavi odzvanja v Dublinu, pa je drizzle. Zoprno pršenje, ki nikoli ne preneha za dolgo. Kulturnih znamenitosti poln Dublin, ki se v moderni irščini imenuje Baile Átha Cliath, je med evropskimi mesti nekaj posebnega. Delež mlajših od 25 let v njem je zelo nadpovprečen in tudi zato je bilo mesto, kjer se domačini še pozimi razkazujejo v kratkih rokavih, kratkih hlačah in natikačih, lani izbrano za najprijaznejše mesto Evrope. Nočno življenje je burno - pub je skoraj na vsakem vogalu (turistični vodniki sicer svarijo pred turističnimi pastmi v pivski četrti Temple Bar), a rajsko pivsko podobo mesta kazi podatek, da vrček piva stane približno pet evrov. "Nevarnost" dehidracije povečuje še ena strašljiva številka – pollitrska steklenička vode v trgovini stane celo evro in pol. Zadnjo noč v letu se praznovanje dogaja ob reki Liffey, ki teče skozi Dublin, ognjemet pa sprožijo kar s čolnov.

Madrid. Srce Španije najhitreje bije ponoči – v Madridu je promet ob treh zjutraj gostejši kot pet ur pozneje. Madridčani ponoči najraje kolovratijo od bara do bara, pijejo, pojedo kak tapas, naprej pijejo in se zgodaj zjutraj pred kratkim spancem čudežno okrepijo z vročo čokolado, v katero pomakajo churrote, nekakšne ocvrte paličke iz testa, ki spominja na testo za krofe. Življenje se zjutraj v Madridu na srečo zbudi malo pozneje. Trije vrhunski muzeji (Prado, Thyssen-Bornemisza in Reina Sofía), park Retiro, kraljeva palača in Plaza Mayor je le nekaj največjih znamenitosti hedonističnega mesta. Na silvestrovo – Španci najdaljši noči pravijo nochevieja, stara noč – se najbolj množično praznovanje zgodi pri nekdanjih mestnih vratih, na trgu Puerta del Sol. Obvezna sta steklenica penine in dvanajst grozdnih jagod - ko ura bije polnoč, Španci ob vsakem trku zvona za srečo pojedo eno grozdno jagodo, nato nazdravijo s penino in se porazgubijo po bližnjih barih, diskotekah, hotelih ... V Madridu za še več sreče v novem letu na zadnjo decembrsko noč oblecite rdeče spodnje perilo.

New York, New York ... © iStockphoto

 
New York. Veliko jabolko zadnje dni v letu vedno poka po šivih še malo bolj kot sicer, saj se med nebotičniki izgublja na tisoče turistov, ki hočejo novo leto pričakati na Manhattnu. Američanov in tujcev. Mrzlično ogledovanje znamenitosti, še bolj mrzlično nakupovanje in silvestrovanje na Times Squaru pa so tri "naloge", ki si jih zada večina obiskovalcev. Vedno lačni in radovedni dodajo še poskušanje jedi z vsega sveta, ki dišijo iz največjega ameriškega talilnega lonca. Če vam zmanjkuje časa za oglede, se posvetite arhitekturi in presenečeni boste, kako dobro New York – njegove nebotičnike, parke, mostove in četrti – poznate iz filmov in nadaljevank. Novo leto na Times Squaru, najslavnejšem križišču na svetu, kjer se dotakneta Broadway in Sedma avenija, običajno pričaka okoli tristo tisoč ljudi, ki se minuto pred polnočjo zastrmijo v spuščajočo se kroglo, ki ji velikokrat pravijo kar veliko jabolko. Znamenito kroglo, takrat iz železa in lesa in s sto 25-vatnimi žarnicami, so prvič spustili že 31. decembra 1907. Več kot sto let pozneje je gneča na Times Squaru zagotovljena in krogla računalniško vodena, za varnost pa po 11. septembru skrbijo skoraj obsedeno.

Rio de Janeiro. Včasih je novo leto sredi poletja? V vročem Riu, ki ga svet najbolj pozna zaradi karnevala, dih jemajoče "naravne kulise" in orjaškega kipa Kristusa Odrešenika, ki bdi nad mestom in je od lani eno od sedmih novih svetovnih čudes, je novo leto vedno sredi poletja. Zato je še kako logično, da se carioce, kot pravijo prebivalcem nekdanje prestolnice Brazilije, novega leta veselijo na razvpiti, več kilometrov dolgi mestni plaži Copacabani. Tam se 31. decembra zbere približno dva milijona ali celo več razposajencev, ki se za srečo radi odenejo v belo (pa čeprav je to samo res majcen bel bikini) in opolnoči ob bliskih ognjemeta nazdravijo na mivki. Zgodovine in kulture je v večmilijonskem in še vedno hitro rastočem Riu, ki svoj temni obraz pokaže v revnih favelah, veliko, a če imate čas in denar, obisk Brazilije podaljšajte. Kupite letalsko vozovnico za notranji let ali dva in se vsaj malo naglejte lepot pete največje dežele na svetu; kolonialna mesta, prekrasna obala in tropski deževni gozdovi so le trije aduti iz velikanske ponudbe Brazilije.

Skrajšajte si zoprno zimo v veliki modrini Tajske. © iStockphoto

 
Tajska. Se vam zdi, da vsi, ki jih poznate, zadnje mesece hodijo na Tajsko? Vrnite jim udarec in namesto odhoda na dvotedensko "vse vključeno" lenarjenje zasnujte vsaj tritedenski pohod po deželi smehljajev - otoki in morje, ščepec Bangkoka in morda še mesto ali naravni park v notranjosti dežele. December in januar sta suha, ne prevroča in zato pravi čas za Tajsko. Polet v Bangkok (naj vas politični nemiri, ki trajajo že nekaj mesecev, ne odvrnejo) v drugi polovici decembra sicer ne bo poceni, a sreča je na strani pogumnih. In na Tajskem nezahteven turist ne bo kmalu bankrotiral. Prvi januar (Tajci sicer v "svoje" novo leto vstopijo aprila) najbolj bučno pričakajo v Bangkoku in povsod, kjer 31. decembra v toploti uživa veliko tujcev. Tajska tradicija pa narekuje, da se leto konča tudi s festivali hrane, lepotnimi izbori in predstavami na prostem. In še cenejša alternativa v Jugovzhodni Aziji: potovanje po Kambodži, Vietnamu ali Laosu.

Tunizija. Toplota sredi zime je v Tuniziji cenejša kot v Riu ter manj razburljiva kot v Maroku ali Egiptu, še dveh turistično obleganih državah severne Afrike, kamor predvsem v hladnejši polovici leta zelo radi prihajajo Evropejci. Ostanejo en teden, namakajo noge v bazenu, obiščejo Saharo, zajahajo kamelo, poskušajo barantati, morda besnijo zaradi prebavnih težav ali hotela, ki ni tak, kot je bil videti na fotografiji, in odletijo nazaj domov. A Tunizija ima Sredozemsko morje, gorovja, puščavo, oaze in zgodovino, zato vsaj dan ali dva poležavanja zamenjajte za nekaj bolj avanturističnega. In zadnja noč v letu? Pričakujte nekakšno zmes tradicionalnega in tistega, za kar Tunizijci mislijo, da hočejo Evropejci.

Kitzbühel. Lahko bi bilo tudi katerokoli drugo smučišče, kjer se nad ljubko vasico dvigajo smučišča. V s smučanjem obsedeni Avstriji ali kje drugje. Na Tirolskem, približno tristo kilometrov in štiri ure vožnje iz Ljubljane, leži eno od najbolj znanih in dragih avstrijskih smučarskih mestec. Kitzbühel, kjer se je rodil Blitz from Kitz oziroma legendarni Tony Sailer, res ni poceni, a če prenočišče rezervirate pravi čas, udarec ne bo prehud. Za nagrado pa vas čaka druženje s tistimi, ki vedo, kaj je visoka moda na smučišču, pitje opojnega Glühweina, ples v pancerjih in celo bari, v katerih ne vrtijo samo jodlarskih hitov. Silvestrovanje na prostem ni dosti drugačno od zadnje noči v drugih, pa čeprav manj mondenih smučarskih nebesih, a prava, še veliko večja in zelo opojna veselica se običajno zgodi slab mesec pozneje, ko se v Kitzbühlu ustavijo najboljši alpski smučarji. Veliko cenejša različica: Kranjska Gora.

Katedrala svetega Vasilija blaženega v Moskvi © iStockphoto

 
Moskva. Zima konec leta skoraj zagotovo čaka v Moskvi. Zadnja leta tudi tam redkeje snežena, a mraz se ne izneveri velikokrat. Največje evropsko mesto in glavno mesto največje države na svetu je mesto nasprotij, ki se od padca železne zavese ves čas večajo, kar dokazuje podatek, da je Moskva mesto, kjer živi največ milijarderjev na svetu. Mnogi obiskovalci imajo v očarljivi in hkrati nevarni, kot pravi statistika, Moskvi podobno "težavo" kot tisti v New Yorku – premalo časa in preveč stvari, ki bi jih radi videli. Če ste v vse dražjem mestu prvič, kratke dneve namenite pohajkovanju mimo največjih znamenitosti. Kremelj, katedrala svetega Vasilija Blaženega, gledališče Bolšoj, Leninov mavzolej ... in nenazadnje moskovska podzemna železnica, kjer postaje spominjajo na podzemeljske palače. Ruska arhitektura je pač vedno ubirala nekoliko svojo pot. Najbolj množično čakanje novega leta v Moskvi se zgodi na Rdečem trgu, kjer ne gre brez toplih oblačil in vodke. Praznično pa bo spet že sedmega januarja (in večer prej), ko Rusi obhajajo pravoslavni božič.

 

Preberite še:

Sarajevo. Na novoletno romanje v Sarajevo, tudi zaradi prizanesljivega posega v denarnico, že nekaj let prisega veliko Slovencev. In mnogi med njimi prisegajo, da imajo v mestu najboljše čevapčiče na Balkanu in na svetu. Mučna in burna nedavna zgodovina, ostanki vojne, ki je v devetdesetih prerešetala mesto in jo je svet gledal na CNN, elegantna Baščaršija, Begova džamija, Ferhadija, burekdžinice, čevapdžinice, bosanske specialitete, poseben smisel za humor ... Sarajevo je edinstvena mešanica, kjer se na tristo metrih zvrstijo katoliška cerkev, sinagoga in džamija. Silvestrovanje se v mestu dogaja na ulicah in trgih, a večina se zabava v klubih in diskotekah. Kjer na divjih "feštah" pridejo na svoj račun zaljubljenci v turbofolk, narodnjake in rock. Zaljubljeni v smučanje pa lahko že prvega januarja mačka preganjajo na Bjelašnici in Jahorini.

Članek o devetih idejah za novoletni umik je objavljen v tiskani prilogi Zame, prilogi časnika Žurnal24, ki je izšla 21. novembra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.