Magazin
65 ogledov

Prijava naj bo čim bolj osebna

Priloga k prijavi naj bo vedno vaš življenjepis. Žurnal24 main
Ste med tistimi, ki pošiljajo enake prijave na različne objave in razpise prostih delovnih mest? Se čudite, zakaj niste izbrani? Preberite si spodnje napotke.
Prijava ali prošnja
  • Prijava je dopis, v katerem navedete, da se prijavljate na razpisano ali objavljeno delovno mesto, zakaj se prijavljate, zakaj menite, da bi bili vi pravi kandidat in kako bi lahko s svojimi znanji in veščinami prispevali k uspehu podjetja. Priloga k prijavi je vedno vaš življenjepis, lahko pa tudi kakšna druga listina (na primer razne izjave ali fotokopija diplome).
  • Prošnja za službo oziroma zaposlitev pa je dopis, ki ga pošljete delodajalcu, čeprav ta ne objavlja prostih delovnih mest. V njem se na kratko predstavite in poudarite, zakaj vas zanima delo v njihovem podjetju, kakšno delovno mesto bi vas zanimalo in kakšne so vaše dosedanje delovne izkušnje. Priloge so enake kot pri prijavi – življenjepis je obvezna sestavina.

Kako napisati pravo prijavo oziroma prošnjo?

Ko najdete zanimivo objavo zase, je čas, da v razpisanem roku pošljete delodajalcu prijavo na objavljeno oziroma razpisano delovno mesto, vaš življenjepis in druge potrebne priloge. Prijavo na objavo ali prošnjo za zaposlitev vedno napišite posebej za vsakega delodajalca in delovno mesto, za katero se potegujete – dodajte ji osebni ton. Prijava ali prošnja naj bo kratka, a natančna. Venomer imejte v mislih, na katero delovno mesto se prijavljate (pisarniško delo, analitično delo, delo s strankami, terensko delo in podobno) in kakšen profil človeka potrebujejo (na primer komunikativnega ali natančnega človeka). V prijavi morate namreč poudariti tiste vaše izkušnje, znanja, veščine in lastnosti, ki jih kadrovik v konkretnem primeru išče pri kandidatih. Seveda, bodite iskreni. Če boste malo bolj udarni, pa tudi ne bo škodilo. Ne pozabite, da se kadrovik odloči, ali vas bo poklical na razgovor ali ne, v zgolj 15 sekundah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.