Magazin
17 ogledov

Priklicali bodo pošast

zmaj Arhiv organizatorja
Štirimetrski zmaj bo v sredo spet bruhal ogenj v Postojnski jami.

V Postojnski jami bo po lanskemu Minimundusu letošnja glavna atrakcija na kulturni dan glasen štirimetrski zmaj, ki bo pritegnil pozornost ne le z velikostjo, ampak tudi s posebnimi učinki, saj bo spuščal dim, se premikal, pomikal čeljust, svetile se mu bodo oči in z repom bo tolkel po tleh. Prvič si ga boste lahko v Koncertni dvorani Postojnske jame ogledali ob 10.30 in zatem vsako uro.

Strašna pošast je šla v torbice

Zmaj v Postojnski jami sicer ni novost, saj je v njej po pripovedi že domoval in strašil okoliške prebivalce, pojasnjuje Marko Frelih iz Slovenskega etnografskega muzeja, ki je pripravil spremljajočo razstavo Skrivnostna zapuščina zmajev. Da bi se nasilnega in požrešnega zmaja znebili, so prebivalci na pomoč poklicali pastirčka Jakoba iz Šmihela, ki so ga zaradi njegove iznajdljivosti imenovali tudi Prebrisana glava. Domislil se je imenitne zvijače: naročil je zakol največjega teleta in ukazal, naj ga dajo iz kože, nato pa jo napolnijo z živim apnom in zašijejo nazaj. Ko je zmaj prišel po svoj obrok, so mu nagačeno tele zabrisali v jamo in pošast je slastno ugriznila v telečjo poslastico. Nato si je zmaj privoščil zajeten požirek, tedaj pa so v trebuhu nastopile hude bolečine. Rjovel in valjal se je po tleh, apno je vrelo in iz žrela se mu je vse bolj kadilo. Ko je zgrmel po tleh, mu je ob padcu počil trebuh. Telo se je še nekajkrat sunkovito streslo in z ostrimi kremplji je globoko prasnil po jamski steni. Baje se še danes vidijo raze zmajevih krempljev. Iz te zgodbe izvemo tudi, zakaj so Postojnčanom nekoč rekli torbarji: strašnega zmaja so takoj po smrti odrli in iz njega naredili torbe.

Tudi sami lahko izdelate zmaja

Otroke bodo pritegnili ne le z zmajem, ki ga je ustvaril Damjan Balantič, temveč tudi z nastopom male Line Kuduzovič (ob 13. uri), lanske zmagovalke šova Slovenija ima talent, z bližnjimi srečanji s kačo, kuščarjem in želvo na delavnici z naslovom So to potomci zmajev ali dinozavrov?, ki jo pripravlja ljubljanski živalski vrt, z gledališko predstavo Pika v čarovniški šoli ter ustvarjalnimi delavnicami risanja zmajev, izdelovanja zmajev iz lepenk in balonov ter poslikavo obraza. Polovični popust za družinske vstopnice dobite na spletni strani KD Življenje; vstopnica za odrasle stane sicer 22,90 evra.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.