Zraven okusnega obroka kot prilogo pripravite polento, kuskus, limonov krompir, riž, čičerikin pire
ali pa se odločite za testene krpice. Vsi recepti, ki so predstavljeni, so napisani za dve osebi.
Polenta
Hranljivo specialiteto iz severnoitalijanske kuhinje tokrat pripravite tako, da z metlico za
stepanje vmešate 100 g koruznega zdroba v 700 ml vrele vode. To bo zadostovalo za dve osebi.
Mešajte hitro, drugače se bodo naredile grudice. Med mešanjem prilijte še 4 žlice olivnega olja ali
stopljenega masla. Posolite jo in popoprajte, vanjo pa lahko dodate še strt strok česna ali 50 g
sveče naribanega sira.
Limonov pire
Krompir se zelo dobro poda k ribjim jedem. Skuhajte dva krompirja, ju olupite in zmečkajte.
Vmešajte žlico olivnega olja in sok pol limone. Posolite, popoprajte in mu dodajte česen ali kakšna
druga zelišča. Lahko narežete svež žajbelj na tanke trakove, ga hitro opecite na vročem olju in
vmešajte v pire.
Čičerikin pire
Plodovi čičerike so zelo hranljivi. Za dve osebi 200 g čičerike namočite čez noč, nato pa jo
eno uro kuhajte v 700 ml vode. Eno čebulo drobno narežite in jo skupaj z enim strtim strokom česna
popražite na dveh žlicah olja. Dodajte čičeriko in tri žlice olivnega olja ter dobro pretlačite. Če
je pire pregost, ga prelijte z malo tople vode. Začinite s soljo, popoprajte in dodajte malo
naribanega muškatnega oreščka.
Kuskus
Grobozrnati zdrob uporabljajo predvsem v kuhinji severnoafriških dežel. Zanj potrebujete 125
g kuskusa, ki ga prelijte s 150 ml vroče vode. Pustite ga stati približno 15 minut, nato pa vanj
vmešajte majhno žlico masla. Lahko ga pripravite kot solato in sicer tako, da ga zmešate s kumaro
ali paradižniki, ki jih narežete na kocke in začinite z olivnim oljem ter lističi sveže mete. Topel
se poda k mesnim jedem z omako. Korenje ali bučke na maslu dušite do mehkega, nato pa dodajte
kuskus.
Testene krpice
Pripravite jih doma in sicer tako, da iz dveh jajc, 100 g moke, 100 g pšeničnega zdroba in
malo soli ugnetete testo. Z valjarjem ga tanko razvaljajte in narežite na kvadrataste krpice.
Stresite jih v veliko količino vrele slane vode in kuhajte dve minuti. Prelijte jih na cedilo, jih
odcedite in zmešajte z 20 g stopljenega masla. Dodajte jih mesnim jedem.
48
ogledov
Priloge za pol evra
Šest hitrih prilog vam bo olajšalo kuhanje, hkrati pa boste z njimi tudi privarčevali, saj vas bo ena priloga stala manj kot pol evra!