Magazin
36 ogledov

Pripravite malčka na dojenčkov prihod

Pričakovanje je lahko za otroka tudi prijetno. Žurnal24 main
Malčki se lahko na prihod dojenčka odzovejo zelo negativno. Se je vaš otrok znašel v podobni situaciji? Kaj lahko storite, da mu boste olajšali razvoj?

Otroci si želijo imeti starševsko ljubezen in pozornost samo zase, zato se ob rojstvu mlajšega bratca ali sestrice pogosto pojavljajo izpadi ljubosumja. Nekateri otroci so bolj ljubosumni, drugi spet manj – zato je od psihičnega ustroja vašega malčka odvisno, kako se bo odzval na prihod novega člana vaše družine.

Veliko je odvisno od starosti
Na stopnjo ljubosumja naj bi vplivala tudi starostna razlika med malčkom in novorojenčkom. Dve- do štiriletna razlika v letih povzroči najmočnejše rivalstvo, medtem ko več kot petletna ali manj kot osemnajstmesečna razlika v letih nima tako drastičnih posledic. Včasih se najslabše odzove najstarejši od otrok, saj je on edini, ki vas je imel za določeno obdobje samo zase.

 

Preberite še:

Preprečite malo lenobo

Za novopečene očke

Skrivnost srečnih mam

Pripravite otroka na dojenčkov prihod
Nekaj ljubosumja je seveda povsem običajnega, nevarno pa je, če ljubosumje malčka dela nesrečnega in se zaradi tega ne počuti več varnega. V primeru takšnih občutkov bo med malčkom in novorojenčkom zagotovo prišlo do hudega rivalstva. Ne pozabite, da med veseljem vas in vašega partnerja vaš malček morda ni tako zelo navdušen. Seveda pa to ni edina možnost – nekateri malčki se dojenčka veselijo celo bolj kot vi.

Kako povedati?
Otroku povejte, da ste noseči in da bo v družino kmalu vstopil nov otročiček. Devet mesecev za malčka predstavlja celo večnost, zato ni treba povedati takoj na začetku. Pazite pa, da bo vaš otrok novico o nosečnosti izvedel od vas in ne od koga drugega, saj bi se mu v nasprotnem primeru lahko zamajalo zaupanje v vas. Če se otrok na novico odzove z razburjenjem, ga ljubeče pomirite in mu razložite, da ga boste imeli vedno radi.

 

Pripravljajta se skupaj. © iStockPhoto

 
Kakšni so dojenčki?
Otroku razložite, da dojenčki ničesar ne morejo sami, zato potrebujejo veliko časa in pozornosti. Razložite tudi, da je jokanje njihov način sporazumevanja z okolico. Poleg tega otroka vključite v priprave na dojenčka – skupaj lahko pripravljata sobo za novega člana ali pa gresta nakupovat potrebščine. Skupno branje knjige o dojenčkih lahko vašemu otroku prav tako pomaga prebroditi tesnobo zaradi prihoda bratca ali sestrice. Tako za punčke kot tudi za fantke je priporočljiva igračka-dojenček, na kateri lahko vadijo vse, kar ste jim prebrali iz knjige.

Do malčka ohranite enak odnos
Poskušajte se izogibati spremembam v otrokovem običajnem dnevnem urniku – to je še posebno pomembno neposredno pred prihodom dojenčka. Ko je otrok star dve ali tri leta, ve, da ste sposobni vaša čustva deliti. Kljub temu pa mu je treba še dodatno zagotoviti, da vsa vaša ljubezen ne bo šla k novemu otročičku.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.