Magazin
25 ogledov

Pripravljenost stane 30 evrov

televizija Shutterstock
Energija. Naprave za manjšo porabo popolnoma izključite.

“Ugasnjen televizor, ki je v stanju pripravljenosti, na mesec porabi devet kilovatnih ur elektrike ali po trenutnih cenah 0,81 evra, kar na leto znese kar 9,8 evra,” trdijo pri podjetju Elektro Gorenjska.

Račun pa navzgor

V našem domu imamo številne naprave, ki porabljajo električni tok, tudi kadar jih ne uporabljamo. Takšna nepotrebna potrošnja je povsod, kjer gori kakšna lučka, ki označuje stanje pripravljenosti, sveti elektronska ura, ali pri napravah, ki so tople na otip, čeprav niso prižgane.

Med najpogostejšimi v stanju pripravljenosti sta televizor in računalnik. Zaradi teh je znesek na računu vsak mesec brez potrebe višji za pet ali več odstotkov.

“Naprave v stanju pripravljenosti še zmeraj porabljajo 60 odstotkov energije, ki bi je sicer porabile popolnoma vključene. Zaradi takšnih aparatov porabimo od okoli devet do 11 odstotkov elektrike v tipičnem gospodinjstvu zaman, kar na letni ravni pomeni približno 30 evrov izgube,” svetujejo na Porabimanj.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.