Magazin
23 ogledov

Problemi so, problemi bodo…

S pravim pristopom je mogoče premostiti še tako trd problem. Žurnal24 main
Ljudje smo si zelo različni – različno mislimo, delamo, reagiramo. V vsakem podjetju, kolektivu, ekipi zato prihaja do problemov. Naučite se umetnosti reševanja konfliktov!

Kaj je konflikt?
Konflikt v širšem pomenu besede pomeni vsako srečanje neusklajenih dejavnikov - soočenje različnosti ali neharmonijo. Hkrati pa je to stanje, ki sili v odzivanje in terja spremembe.  Večina ljudi razume besedo konflikt kot nekaj slabega, na primer prepir ali spopad. Konflikt v medosebnih odnosih je stanje neusklajenosti med dvema osebama. Je priložnost za razvoj odnosa ter posameznikov in hkrati nevarnost za razdor. Od udeležencev konflikta je odvisno, ali ga uporabijo za ustvarjanje ali za uničevanje odnosa.

Faze reševanja problemov
Proces reševanja problemov je sestavljen iz štirih korakov, in sicer: opredelitev problema, iskanje možnih rešitev, ocena predlaganih rešitev in tveganja ter odločitev.

1. Opredelite problem
V tej fazi je ključnega pomena natančen opis problema – zlasti kaj je problem in zakaj je neka stvar problem. Poleg tega pa je potrebno oceniti sedanje razmere oziroma situacijo in jo primerjati z želenim stanjem ter na podlagi tega opredeliti cilj oziroma želene izboljšave.

2. Nevihta možganov
Možne rešitve je priporočljivo iskati s pomočjo brainstorminga. Gre za skupinsko tehniko za spodbujanje ustvarjalnosti, s katero se želi pridobiti čim več različnih, tudi neobičajnih, predlogov za rešitev konfliktnih situacij. Pri tem je važna količina idej – ne njihova vsebina ali smotrnost. Idej ne komentirajte, jih ne ocenjujte in vsekakor jih ne kritizirajte!

3. Ocenite predlagane rešitve
Vse zbrane predloge morate kvalitativno oceniti – opredelite prednosti in pomanjkljivosti sleherne alternative. Izjemnega pomena je tudi, da za posamezen predlog, ki ga že v startu niste izločili, predvidite in ocenite posledice njegove izvedbe. Lahko ocenjujete ideje, ne pa avtorja posamezne ideje!

4. Odločite se
Načini odločanja v skupini:
izbiranje odločitev, brez odzivov in brez kritične obravnave - ker ni nihče proti se predvideva, da so vsi za;
avtoritarno odločanje - skupina razpravlja, končno odločitev pa sprejme vodja;
večinsko odločanje – večina "glasuje" za določeno idejo;
odločanje pod pritiski manjšine – peščica vodilnih vpliva na ostale;
soglasno odločanje;
odločanje s strinjanjem – odloči vodstvo, ostali se strinjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.