Magazin
271 ogledov

Provansa: sonce, sivka, vino

Avgusta je sivka sicer že požeta, a jo lahko kupite na vseh tržnicah. Žurnal24 main
Gnečo na Azurni obali, visoke cene in mondene turiste v Cannesu v zaledju najprej zamenjajo sredozemska gariga in turistično zelo obiskana provansalska mesta, kot sta Aix-en-Provence in Arles.

Med vsemi večjimi mesti je Aix zagotovo najočarljivejši. Na aveniji Cours Mirabeau obiščite znamenito kavarno Deux Garçons, kjer so se nekoč zbirali znani umetniki. Trenutno si je mogoče v mestu vodnjakov ogledati tudi zanimivo razstavo o Picassovem zgledovanju po Cezannu. Tudi Arles je zaslovel zaradi slikarja, Van Gogha, a tam ni na ogled nobene njegove slike. Provanso, kot si jo predstavljamo, z majhnimi vasicami, umirjenim življenjem, pekarnami, trgovinicami in kavarnami, vinogradi in nasadi oljk , boste našli med Luberonom in goro Mont Ventoux. Ob ogledu najznamenitejših vasic  Gordes, Roussillion in Apt  je še bolje, da se odpravite na izlet po Malem Luberonu. V Menerbesu je nastala knjiga Leto dni v Provansi, v Lacostu so ruševine gradu Markiza de Sada, v Bonnieuxu pa je na ogled majhen muzej pekarstva. Najlepša je vasica Lourmarin, v njej pa je manj turistov kot v drugih, bolj znanih vaseh. Čeprav je v Provansi veliko znamenitosti, lahko v njej najbolj uživate, kot to počno domačini  v kavarni ob pastisu ali v bistroju ob dobri hrani.

Na fige
V Provansi ne boste lačni, naužijete se lahko tako visoke francoske kuhinje kot tradicionalnih jedi. Izplača se vam obiskati pridelovalce oliv, olivnega olja in vin, kjer lahko vse poskusite in seveda kupite. V kraju Graveson obiščite Les Figuieres, kjer na štiri tisoč drevesih raste 150 vrst fig. Lastnik iz njih prideluje marmelade, omake, kompote in milo.

Najboljši čas za obisk Provanse je druga polovica junija, ko cveti sivka, na poti po njej pa lahko uživate tudi v visokem poletju. Cene so med sezono sicer višje, večja pa je tudi gneča v znamenitih vasicah. Da se ji izognete, se podajte severneje, v departma Vaucluse, kjer boste brez težav našli vasice, v katerih življenje teče v tradicionalno umirjenem ritmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.