Magazin
152 ogledov

Prva ljubezen je lahko pogubna

Podobnih prizorov nesrečni najstnik naslednja tri leta ne bo doživel. (Foto: iSt Žurnal24 main
Najstniška ljubezen je lepa in slepa. A evforija prve ljubezni, zlasti kadar se ta zgodi v najstniških letih, lahko slabo vpliva na kasnejša razmerja.

Prvega ne pozabiš nikoli. In prvi, čeprav že davno pozabljen, lahko tudi dolga leta kasneje kvari ljubezensko srečo. Malcol Brynin, eden vodilnih britanskih sociologov, je razkril, da zelo strastno prvo razmerje včasih pogubno vpliva na kasnejša razmerja. Ta se namreč v najstniških letih noro zaljubljenemu zdijo neizpolnjujoča, zato težko najde srečo v novem razmerju. Sociolog z University of Essex je razložil: "Čeprav je morda nenavadno, se zdi, da je skrivnost dolgega srečnega razmerja v tem, da preskočimo strastno prvo ljubezen. V popolnem svetu bi se zbudili v drugem razmerju."

Pozabite na najstniško vznemirjenje
V knjigi Changing Relationships, kjer so zbrane raziskave priznanih sociologov, Brynin dodaja: "Če ste imeli zelo strastno prvo razmerje in ste dovolili, da takratna čustva postanejo merilo naslednjih razmerij, potem se vam bodo ljubezenske zveze ali vsaj večina njih v vašem odraslem življenju zdele dolgočasne in boste razočarani." Pravo pot torej uberejo tisti odrasli, ki počasi odkrivajo ljubezen in ne iščejo ponovitve evforične prve zaljubljenosti iz najstniških let (ali prve ljubezni, če se ta pač zgodi kasneje). Težave pa se obetajo vsem, ki ves čas težijo k razburjenju in intenzivnosti, ki sta spremljala prvo ljubezensko izkušnjo. "Kdor se v prvem resnem razmerju lahko zavaruje pred silno strastjo, bo kasneje v ljubezni bolj srečen," povzema Brynin.

Lahko traja!
A njegova teorija že ima odkrito nasprotnico. Antropologinja Helen Fisher z univerze Rutgers v New Jerseyju pravi, da iskanje oziroma vzdrževanje začetnih strasti mladostne ljubezni naredi kasnejša razmerja daljša, jim pomaga trajati (dlje). Pri parih, ki so srečno poročeni že več kot dvajset let, so opazili podobno možgansko aktivnost kot pri ljudeh, ki so srečno zaljubljeni manj kot šest mesecev. "Našla sem nesporne fiziološke dokaze, da romantična ljubezen lahko traja. Obstaja tudi zato, da vzdržuje in spodbuja dolgo ljubezen," pravi Fisherjeva.

 

Preberite še:

Ne glede na to, kdo ima prav, nam strokovnjaki ne morejo zelo pomagati. Brynin govori o zavarovanju pred veliko strastjo prve ljubezni, vsi pa vemo, kako težko, pravzaprav nemogoče je to. Zaljubljena najstnica, ki drgeta v objemu svojega oboževanega, bi zelo čudno pogledala, če bi ji kdo rekel, naj se pazi strasti, ki jo čuti. Morda se bo svoji veliki zaljubljenosti smejala že čez nekaj mesecev, ko bo še bolj zaljubljena v drugega. Nihče pa nam ne pove niti tega, zakaj se lahko tudi že zdavnaj ne več najstniki počutijo (in trpijo) kot takrat, ko so bili mladi in zelo zaljubljeni. Najstnikom pa nihče ne pove, da ne bo (skoraj) nič lažje, ko bodo odrasli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.