Magazin
41 ogledov

Prvi odmerek cepiva brezplačen

otrok, cepivo Shutterstock
ZZV Ljubljana ponuja cenejše cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ljubljana bodo od 15. februarja do porabe cepiva otroke med 1. in 16. letom brezplačno cepili s prvim odmerkom cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). V akcijo bodo vključeni tako otroci, za katere se bodo starši na novo odločili za cepljenje, kot otroci, ki morajo prejeti poživitveni odmerek cepiva. Cepljenje proti KME je sestavljeno iz treh odmerkov – za nadaljnji cepljenji bo cena za otroke znižana na 27,90 evra. Posamezni otroški odmerek sicer stane 31 evrov, za odrasle pa 32.

Hude posledice bolezni

V ljubljanski regiji je v zadnjih desetih letih za KME zbolelo povprečno 93 ljudi na leto. To je nekoliko več, kot je povprečje za celotno Slovenijo. Bolniki, ki prebolijo KME, imajo lahko hude nevrološke in psihološke posledice. Med drugim jih lahko doletijo trajna ohromelost, prizadetost sluha in motnje spomina. Med letoma 1989 in 2010 je v Sloveniji zaradi KME umrlo 15 ljudi.


Na ZZV Ljubljana poudarjajo, da je najučinkovitejša zaščita pred KME cepljenje. To priporočajo vsem, ki se gibljejo v naravi, posebno pa otrokom, ki so v naravi zaradi šolskih obveznosti.

Komentarjev 1
  • Gorenc Bernarda 13:59 16.februar 2012.

    danes smo 16. 02., pa so zaloge cepiva že pošle po telefonskih informacijah Zakaj naredijo tako reklamo, če pa nimajo dovolj-le tega?!!