Magazin
45 ogledov

Prvi šolski dan

Začetek šole je pomembna prelomnica. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vstop v šolo naj bo sproščen in prijeten tako za otroka kot za starše, zato ga začnite načrtovati in se ga skupaj veseliti že vsaj nekaj dni prej.

Začetek šolskega leta je pred vrati, z njim pa za mnoge starše prvi odhod otroka od doma. “Vstop otroka v šolo predstavlja prelomnico za vso družino. S tem se začne novo obdobje z veliko večjo odgovornostjo tako za otroke kot za starše,” meni Peter Pinter, specialist zakonske in družinske terapije.

Dobro si je vzeti čas, da ne pride že prvi dan do stresnega hitenja, zamujanja in slabe volje.
Peter Pinter, specialist zakonske in družinske terapije
Starši, brez strahu!
“Kako se bo otrok počutil prvi dan šole, je odvisno izključno od staršev,”  poudarja Pinter. Občutki, s katerimi starši otroka pospremijo v šolo, se namreč prenesejo nanj. “Če so starši negotovi in jih je strah pred novim in neznanim, bo to otrok odražal z nezaupanjem do novih ljudi in novega okolja in se bo težko ločil od njih,” pojasnjuje Pinter. Tudi otrokov odpor je le posledica strahu pred izgubo in ločenostjo od staršev.

Pohvala dela čudeže
“Starša naj razmislita in se pogovorita, s kakšno popotnico bosta otroka poslala v šolo: s kritiko in neprestanim opozarjanjem ali s spodbudno pohvalo in občutkom, da sta ponosna nanj,” poudarja Pinter. Dobra volja in pravilen odnos staršev sta torej najpomembnejša.  

Ne pozabite:

  • Spoznajte pot v šolo

Pred prvim šolskim dnem se z otrokom sprehodite ali odpeljite po poti, po kateri bo odhajal v šolo. Kolikor je mogoče, se spoznajte s šolskim poslopjem in okolico, saj se bo tako že od začetka počutil bolj domače.

  • Skupaj nakupite potrebščine

Nakupovanje šolskih potrebščin skupaj z otrokom je odličen način, da se skupaj veselite začetka pouka. Otrok naj izbere zabavna pisala in zvezke, ki so mu všeč, nato pa skupaj načrtujta, za kaj vse jih bo v šoli lahko uporabljal.

  • Naj gre z njim igrača

“Otrokovo delo je igra in skozi igro naj se začnejo tudi priprave in uvajanje v šolo. Zato naj otrok s seboj vzame svojo najljubšo igračo, saj mu ta pomeni varnost v novem okolju,” svetuje Pinter. Otrok se bo ob njej počutil pomirjenega in ob spoznavanju novih prijateljev ne bo sam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.