Magazin
115 ogledov

Prvi trije dnevi materinstva

Novorojenčki svet okoli sebe doživljajo skozi odnos staršev do njega. (Foto: Shu Žurnal24 main
Po porodu so bolečine in neprijetnosti normalne in minejo v nekaj dneh.

Za prve tri dni po porodu so značilni poporodni krči, otekle in boleče dojke ter poporodna krvavitev, ki lahko traja do šest tednov.

Paracetamol za bolečine Najznačilnejše so bolečine, ki jih ob poporodni krvavitvi oziroma čišči povzroča krčenje maternice. "Ženske jih lahko občutijo podobno kot popadke, kar pa ni nič hudega, saj je to popolnoma normalno," pojasnjuje Urška Bizjak Ogrinc, specialistka iz kliničnega oddelka za perinatologijo medicinske fakultete v Ljubljani. Bolečine si lahko lajšate s paracetamolom in drugimi protibolečinskimi sredstvi.

6 tednov potrebuje telo, da se vrne v normalno stanje, maternica pa pet dni, da se skrči na prejšnjo velikost.
Najhuje je tretji dan. Trde in lahko tudi boleče dojke napovedujejo prihod mleka, kar se po navadi zgodi tretji dan po porodu. "Da se mlečni vodi sprostijo in mleko lažje steče, dojke takrat zahtevajo posebno nego, kakršno je na primer prhanje s toplo vodo. Ko pa se dojenje enkrat začne, se tudi druge težave zmanjšajo," pravi Ogrinčeva. Prav za tretji dan so značilne tudi hujše bolečine v rani, ki ostane po epiziotomiji (prerez presredka).

Pazite, kako sedite. Rane se celijo približno deset dni, v tem času pa morate po besedah Ogrinčeve "paziti, da sedite pravilno in ne na rani", saj v nasprotnem primeru otežujete celjenje. V dneh po porodu obdobja otrokovega spanca tudi sami izkoristite za počitek. Zavedati se morate, da telo potrebuje čas, da si opomore od poroda, k hitrejšemu okrevanju pa pripomoreta tudi zdrav življenjski slog in uravnotežena prehrana.

Z vročino k zdravniku
Če imate v dneh po porodu enega naslednjih simptomov, obiščite zdravnika:

  • visoko temperaturo (38)
  • pordele, boleče in trde dojke
  • stalne bolečine v maternici, ki niso podobne krčem
  • močnejšo svežo krvavitev
  • poseben vonj čišče


Miniintervju s Tanjo Ribič, igralko in mamico dveh deklic:

Kako ste se počutili v prvih dneh po porodu?
Oba poroda sta bila prijetni izkušnji, tudi zaradi enkratnega osebja v porodnišnici, ki mi je zelo pomagalo in obakrat sem rodila brez enega samega šiva.

Ste imeli po porodu kakšne težave?
Več težav kot sam porod mi je predstavljala vzpostavitev dojenja. Preden sem se sama spopadla s tem, sem imela pred očmi idealno sliko, vendar sem pozneje spoznala, kako naporno je, saj sem bila zelo utrujena. Večjih bolečin pa pozneje nisem čutila, sem pa bila šibkejša, imela sem tudi oslabljene mišice medeničnega dna. Drugič sem rodila epiduralno in imam na porod lepe spomine.

So vam v prvih dneh po porodu kako pomagali tudi domači?
Seveda, ne morem si predstavljati, kako bi bilo brez moža, ki mi je pomagal in stal ob strani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.