Magazin
44 ogledov

Prvorojenci so res pametnejši

Prva ali druga? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ni vseeno, ali ste prvorojenec, drugorojenec ali tretjerojenec. Vrstni red rojstev namreč vpliva na inteligenco in osebnost, pravijo strokovnjaki.

Tekmovalnost med brati in sestrami je pogojena (tudi) z vrstnim redom rojstva – "podatek", kateri po vrsti ste rojeni, lahko vpliva na vašo osebnost, pa tudi na inteligenco, je pokazala nova raziskava, opravljena na newyorški univerzi Adelphi pod vodstvom Tiffany L. Frank. Prvorojenci so običajno pametnejši, mlajši bratje in sestre pa so bolj prilagodljivi in imajo boljše ocene v šoli, dodajajo.

V raziskavo so Frankova in sodelavci vključili 90 parov bratov in sester, ki so obiskovali srednjo šolo. Raziskovalci so pregledali njihove ocene in rezultate inteligenčnih testov, srednješolci pa so morali med drugim oceniti svojo inteligenco v primerjavi z brati in sestrami, delovne navade in uspešnost v šoli.

Nekaj časa edini
Prvorojenci so se bolje odrezali na inteligenčnih testih, mlajši bratje in sestre pa so imeli boljše ocene. Strokovnjaki pravijo, da so prvorojenci na inteligenčnih testih boljši, ker so bili v določenem delu življenja edini otroci v družini in v tem času so bili deležni vse pozornosti svojih staršev. Mlajši bratje in sestre naj bi imeli boljše ocene, ker jim starejši bratje in sestre pomagajo, saj to učno snov že obvladajo, poleg tega pa mlajši čutijo dodaten pritisk, da so tekmovalni in zato poskušajo biti boljši od starejših. "Čeprav starši hočejo z vsemi otroki ravnati enako, je to skoraj nemogoče," meni Tiffany L. Frank.

Starejši perfekcionisti
Izkazalo se je tudi, da so mlajši bratje in sestre bolj odprti in sentimentalni, bolj pripravljeni oproščati in pripravljeni na nove izkušnje kot starejši. Ti pa so v primerjavi z mlajšimi večji perfekcionisti. Kako (če sploh?) vrstni red rojstva vpliva na razlike med brati in sestrami, so ugotavljali že z zelo veliko raziskavami, a rezultati so bili običajno precej kontradiktorni, mnenja strokovnjakov pa se močno razhajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.