Magazin
32 ogledov

Psička uničuje stvari

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pred sedmimi meseci sva se s fantom odločila za nakup mladičke pasme pitbull. Čimveč jo skušava naučiti sama, kar je pri njihovi trmi zelo težko, ampak nama kar uspeva.

Vprašanje: Pred sedmimi meseci sva se s fantom odločila za nakup mladičke pasme pitbull. Čim več jo skušava naučiti sama,kar je pri njihovi trmi zelo težko, ampak nama kar uspeva. Sprehodi so dokaj umirjeni, uboga ukaze, stanovanje ni več polulano ... Le ene težave ne moreva, ne znava odpravit. Ko sva zdoma, se neprimerno izživlja nad najinimi osebnimi predmeti. Čevlji sicer niso več zanimivi, ker je imela dosti šole z njimi, je pa zato vse ostalo v nevarnosti, npr. fantov brivnik, moja kozmetika, posoda (za katero ne vem, kako ji uspe priti do nje), vzglavnik, ščetka za wc, ... Zdaj ko smo se preselili, nas je presenetila z veliko luknjo v novem kavču. Svetovali so mi nakup nagobčnika, ampak se mi zdi, da s tem ne bi rešila vseh težav, ker bodo pa krempeljčki toliko bolj v igri. No, sama pa razmišljam o nakupu boksa za v stanovanje. Prosim, pomagajte mi, ker mi zmanjkuje denarja za nove nakupe.

Vprašanja o vedenjskih težavah vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si. Na vprašanja odgovarjata Jure Pribičevič in Andrej Žunič iz Alfakana.

Odgovarja Jure Pribičevič, Alfakan: Pravilno razmišljate. Psa je najbolje uvesti v novo okolje s takojšnjo postavitvijo pravil in omejitev. Potrebno ga je naučiti, kako naj se obnaša v stanovanju. To lahko storite le, če ste ves čas popolnoma osredotočeni na to, kar pes počne. Kadar tega niste zmožni narediti, je psa najbolje fizično omejiti. Tudi mi priporočamo uvedbo  boksa. Pes mora boks dojemati kot varen kotiček, kjer se lahko zares odpočije, vi pa se med tem lahko v miru posvetite svojim dnevnim opravilom. Ko vas ne bo doma, bo pes v boksu na varnem, hkrati pa ne bo imel možnosti uničevati stanovanja. Tako se bo pes naučil doma počivati in se bo postopno umiril. Kadar boste našli čas, ga vzemite iz boksa in ga učite pravil lepega obnašanja. Čez nekaj časa lahko boks zamenjate za pasje ležišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.