Magazin
24 ogledov

Ptice skozi lečo teleskopa

ptice selivke Shutterstock
Ptice selivke. Opazujte jih s strokovnjaki v slovenskih parkih in mokriščih.

Ornitologija. V teh dneh več milijonov ptic leta iz Evrope proti prezimovališčem v Afriki. Na njihovi dolgi selitveni poti, polni nevarnosti, imajo pomembno vlogo postajališča, predvsem mokrišča, kjer se ptice lahko odpočijejo in nahranijo. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenija (DOPPS) zato jutri, ob evropskem dnevu opazovanja ptic, po Sloveniji pripravlja šest opazovalnih točk, kjer bo mogoče od blizu spoznati svet ptic in njihove selitve.

Obročkanje ptic

Na manjšem mokrišču Zdravci ob sotočju Laknice in Radulje v bližini Šmarjeških Toplic si boste lahko poleg opazovanja s teleskopom ogledali obročkanje ptic. Gre za lovljenje ptic zaradi njihovega označevanja, ki ornitologom služi za proučevanje selitev. Po besedah Eve Vukelič iz DOPPS strokovnjaki v zadnjem času ugotavljajo, da se zaradi globalnega segrevanja spreminjajo navade selivk, kar se odraža v časovnem zamiku selitev ali menjavi prezimovališč.

Sogovornica meni, da za opazovanje niso zanimiva le mokrišča, ampak tudi parki v urbanih okoljih. V ljubljanskem Tivoliju so tako lani opazili vodomca, ki v Sloveniji gnezdi le ob nekaterih rekah, med selitvijo pa se ustavi tudi drugod. Pticam se je v parkih mogoče tudi bolj približati, saj so vajene bližine ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.