Magazin
12 ogledov

Raje po meri staršev kot otrok

Pri opremljanju otroške sobe se je dobro odločiti za čim nevtralnejše pohištvo, Žurnal24 main
Ob opremljanju otroške sobe je ključnega pomena izbira takšne opreme, da bo treba z rastjo otroka zamenjati čim manj kosov pohištva, pri čemer bodo stroški manjši.
Barve naj izbere otrok. Pri izbiri barv sten je smiselno upoštevati želje otroka, saj ta tedaj čuti, da pri opremljanju sodeluje. Pomembne so tudi lastnosti prostora, denimo velikost in osvetljenost. Zanimiv učinek lahko dosežete, če stene obarvate različno, vse modnejše pa postajajo tudi samolepilne tapete z razgibanimi enobarvnimi motivi.

Po navadi je skozi obdobja od dojenčka do mladostnika edini stalni kos pohištva omara, vse drugo pa se menja. "Funkcionalnost opreme otroške sobe naj bo prilagojena starosti otroka. Na začetku naj bo opreme manj, da ima otrok več prostora za igro, pozneje majhno posteljico zamenjajmo z večjo, ko otrok začne hoditi v šolo, pa dodajmo pisalno mizo," pove notranja arhitektka Špela Modic iz podjetja Prostorama.

Inštalacije za več postavitev
Ker je treba otroško sobo večkrat preurediti in ji dodajati pohištvo, je inštalacije dobro pripraviti tako, da omogočajo čim več različnih postavitev oziroma da namestitev pohištva čim manj ovirajo. Vse naknadno dodajanje inštalacij namreč zahteva storitve električarja in predstavlja strošek. Pomembno je, da glede na različne postavitve opreme predvidevamo tudi primerno razsvetljavo. Pripomore uporaba pomičnih serijskih svetil, ki jih je mogoče obračati glede na potrebe. Priporočljivo je tudi, da je vir svetlobe več kot eden.

Pri opremi je bolje ne slediti smernicam. Izogibajte se trendovskemu pohištvu (denimo postelji v obliki lokomotive in omaram z risanimi motivi), saj ima zelo omejen rok trajanja. Raje kupite nevtralno posteljo in omaro, ki ju dolgo ne bo treba zamenjati.

Mizo stran od stene
"Razporeditev pohištva je v veliki meri odvisna od oblike prostora. Postelja je po navadi v mirnejšem kotičku, omara je tam, kjer je najmanj moteča, saj je velik kos opreme, miza pa naj bo obrnjena tako, da je primerno osvetljena. Najpogostejša napaka, ki jo starši naredijo, je, da pisalno mizo obrnejo k steni in stran od vrat, kar za otroka ni prijetno," sklene Modičeva.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.