Magazin
198 ogledov

Raztolmačite mačjo govorico

mačka Shutterstock
Ugotovite, kaj vam mucka sporoča s svojimi očmi, ušesi, repom ...

Ušesa

Mucke veliko izražajo s premikanjem svojih ušeh. Način premikanja ušes je najhitrejši način, da izvemo, kakšne volje je naša hišna ljubljenka. "Če so ušesa pri mačkih obrnjena naprej, pomeni, da so zadovoljni in sproščeni, z ušesi, obrnjenimi navzven pa izražajo svojo potrtost," je povedala Trish McMillan Loehr, članica ameriškega združenja za preprečevanje mučenja živali. "Ušesa, spodvita nazaj, izražajo resnično potrtost, zato so ušesa izjemnega pomena pri opazovanju razpoloženja naše mačke," še dodaja. 

Oči 

Mucke so precej stoična bitja, njihove oči pa zelo dobro odražajo njihovo razpoloženje. "Mačje široko odprte oči, ki gledajo v vas, sporočajo, da vas posluša, a tega ne gre zamenjati s strmljenjem, ki pomeni, da naj je ne motimo," je povedala Mary R. Burch. "Počasno mežikanje je znak mačje sreče, širjenje njenih zenic pa sporoča, da naj se umaknemo," še sporoča McMillan Loehrova. 

Brčice

Če so mačje brčice nagnjene naprej in sproščene, to pomeni, da se mačka dobro počuti. "V primeru, da je mačka vznemirjena in pripravljena na napad, pa so njene brčice nagnjene nazaj," dodaja Burchova.   

Rep

Hitro premikanje repa je pri mačkih znak razburjenosti. "Tem hitreje se rep premika, bolj razburjena je mačka," pravi McMillan Loehrova. Burchova se strinja, pri tem pa izpostavlja še postavljenost repa. "Mačke, katerih rep je povešen navzdol, izražajo sproščenost, pozdravile vas bodo z repom, ki je pripravljen, a se ne premika, Hiter udarec z repom pa pomeni, da se mačka počuti ogroženo."

Drža telesa

Spremljanje posameznih delov telesa je koristno pri prepoznavanju razpoloženja, a šele drža telesa nam izraža pravo razmevanje tega, kar mačka tudi misli. "Razburjena mačka bo naredila grbo, rep pa bo dvignila visoko v zrak, pri čemer bo delovala napeto, strah pa bo izrazila tako, da se bo spustila karseda najnižje, svoja ušesa pa bo spustila ob strani, s čimer se bo želela skriti," pravi McMillan Loehrova.

Mijavkanje

Mačke so zelo glasne živali, njihovi zvoki pa ogromno sporočajo. Tih enkraten zvok sporoča, da so nas veseli, medtem ko renčanje in sikanje nedvomno pomenita, da je naša mačka razburjena. 

Obnašanje

Pokazatelj, da je nekaj narobe, je poleg vseh zgoraj naštetih gibov, tudi sprememba v samem obnašanju mačke. "Razstavljanje stvari in neizvan napad so pri mački jasen pokazatelj, da jo nekaj muči," sporoča Karen Halligan. "Gnetenje z tačkami pa odraža zelo srečno mačko," dodaja McMillan Loehrova.  

Komentarjev 1
  • YaKo 18:01 23.maj 2013.

    Tole so morali bit pa res strokovnjaki, posebaj šolani za raziskave mačjega vedenja, verjetno vsam magistri, da so tale članek skup spravli.