Magazin
919 ogledov

Rdeče ali črno?

Kozarček na dan, a nič več! Žurnal24 main
Ste se že kdaj vprašali, kaj je pravilno: rdeče ali črno vino? Čas je, da svoje dileme rešite za vedno.

Težko je reči, kaj je med ljudmi slišati večkrat – da je vino črno ali da je rdeče. Kakorkoli že, pravilno je samo eno, in to je, da je vino rdeče!

Rdeče in še enkrat rdeče

Tu dileme ni, če pa vas le zamika, da bi podvomili, podržite kozarec rdečega vina proti svetlobi in videli boste, da se vam nasmiha v rdečih odtenkih, katerih paleta se razprostira vse od češnjeve rdeče prek škrlatne do rubinaste, ali pa pomislite, kako rdečemu vinu rečejo v drugih jezikih: v nemščini je Rotwein, v angleščini red wine in v italijanščini vino rosso.

Barvo rdečemu vinu dajejo barvila, imenovana antociani, ki so v jagodni kožici grozdne jagode, zato se pridelava rdečih vin tudi razlikuje od pridelave belih. Glavna razlika je (poleg donegovanja) v maceraciji, se pravi v postopku, v katerem mošt prehaja v vino. Rdeča vina tako po razpecljanju in drozganju pustijo stati skupaj z jagodnimi kožicami nekaj časa (natančno koliko, je odvisno od sorte in filozofije predelave) in jih šele potem stisnejo, medtem ko bela vina v principu stisnejo takoj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.