Težko je reči, kaj je med ljudmi slišati večkrat – da je vino črno ali da je rdeče. Kakorkoli
že, pravilno je samo eno, in to je, da je vino rdeče!
Rdeče in še enkrat rdeče
Tu dileme ni, če pa vas le zamika, da bi podvomili, podržite kozarec rdečega vina proti
svetlobi in videli boste, da se vam nasmiha v rdečih odtenkih, katerih paleta se razprostira vse od
češnjeve rdeče prek škrlatne do rubinaste, ali pa pomislite, kako rdečemu vinu rečejo v drugih
jezikih: v nemščini je Rotwein, v angleščini red wine in v italijanščini vino rosso.
Barvo rdečemu vinu dajejo barvila, imenovana antociani, ki so v jagodni kožici grozdne
jagode, zato se pridelava rdečih vin tudi razlikuje od pridelave belih. Glavna razlika je (poleg
donegovanja) v maceraciji, se pravi v postopku, v katerem mošt prehaja v vino. Rdeča vina tako po
razpecljanju in drozganju pustijo stati skupaj z jagodnimi kožicami nekaj časa (natančno koliko, je
odvisno od sorte in filozofije predelave) in jih šele potem stisnejo, medtem ko bela vina v
principu stisnejo takoj.
919
ogledov
Rdeče ali črno?
Ste se že kdaj vprašali, kaj je pravilno: rdeče ali črno vino? Čas je, da svoje dileme rešite za vedno.