Magazin
111 ogledov

Recepti za naravno čiščenje stanovanja

Eterično olje limone in limonin sok sta krasna pomočnika pri čiščenju z naravnim Žurnal24 main
Toplo in suho vreme je (na žalost mnogih) popolno tudi za čiščenje stanovanja. Če nočete pomoči kemije, lahko to naredite z naravnimi sredstvi.

In odlično se odrežejo eterična olja, ki za razliko od agresivnih čistilnih sredstev, polnih umetnih arom, vsebujejo blage, biološko razgradljive agense za čiščenje. Eterična olja torej še zdaleč niso dobra le za odišavljenje prostora. Preberite nekaj "receptov" za "naravno čiščenje" stanovanja.

Univerzalna mešanica s sivko in čajevcem. Ena čajna žlička boraksa, dve žlici jabolčnega kisa, dve skodelici (ena skodelica = dva decilitra) vroče vode, 1/4 žličke eteričnega olja sivke, tri kapljice eteričnega olja čajevca. Dobro zmešajte vse sestavine in tekočino nalijte v stekleničko z nastavkom za razprševanje. Z mešanico lahko čistite vse površine, razen steklenih.

Osvežilec zraka z rožmarinom. Šest kapljic eteričnega olja rožmarina, šest kapljic eteričnega olja grenivke, štiri kapljice eteričnega olja limone, dve skodelici destilirane vode. Zmešajte in prelijte v stekleničko z nastavkom za razprševanje. Popršite v zrak v dnevni sobi ali spalnici. Če ste prehlajeni, "zvarku" dodajte še dve kapljici evkaliptusovega olja.

Eterično olje rožmarina skupaj z oljem citrusov osvežuje zrak. © iStockphoto

 
Sijoča okna z limono ali pomarančo. Ena skodelica kisa, deset do 15 kapljic eteričnega olja limone ali pomaranče, malo mlačne vode. Kis slovi kot odlično sredstvo za čiščenje stekel, a to še ne pomeni, da mora stanovanje, kadar se končno lotimo pomivanja oken, "dišati" po kisu. Z eteričnim oljem pomaranče ali limone bo vonj veliko bolj prijeten. Zmešajte, prelijte, popršite in okna se bodo kmalu bleščala.

Odišavljen sesalnik za prah. Po sesanju stanovanja v zraku velikokrat ostane, milo rečeno, ne najprijetnejši vonj. V vrečko, kje se zbira nesnaga, zato dodajte robček ali krpico, na katero prej kanete nekaj kapljic eteričnega olja. Če hočete vonj, ki vas bo pomiril po zoprnem dnevu, izberite sivko, ylang-ylang, jasmin ali pomarančo. Poživljali pa bodo med drugim vonji mete, evkaliptusa, bazilike in rožmarina.

Sredozemlje na pohištvu. 1/4 skodelice olivnega olja, 1/4 skodelice dobro precejenega limoninega soka, ena žlička eteričnega olja limone ali pomaranče. Zmešajte, popršite na krpico in obrišite pohištvo. Preprost recept, ki ubije dve muhi na en mah: neguje pohištvo in odišavi stanovanje.

 

Preberite še:

Veste, kakšna je razlika med obema?
Pretvarjajte se, da imate pospravljeno!
Vam je bikini sploh še prav?

Dišeča in bleščeča tla z baziliko. V majhno vedrce mlačne vode dodajte 1/4 skodelice jabolčnega kisa, deset kapljic eteričnega olja bora in štiri kapljice eteričnega olja bazilike. Zmešajte in začnite pomivati.

In še en univerzalen koktajl za vse. En liter vode, tri kapljice eteričnega olja rožmarina, tri kapljice eteričnega olja evkaliptusa, štiri kapljice eteričnega olja sivke in štiri kapljice eteričnega olja limone. Zmešajte, nalijte v stekleničko z nastavkom za razprševanje in pojdite v akcijo. Koktajl je dober za delovne površine v kuhinji, keramične ploščice v kopalnici, kuhinjske omarice ... Dezinficira, odišavi ... vse kar hočete!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.