Magazin
5 ogledov

Rehabilitacija Hikmeta

Turške oblasti bodo pesniku le priznale mesto, ki mu pripada v kulturnem življen Žurnal24 main
Turške oblasti so se odločile, da bodo rehabilitirale Nazima Hikmeta, pesnika, ki so mu sredi prejšnjega stoletja odvzeli državljanstvo. Njegovi podporniki menijo, da gre za turški korak naprej k odprtosti in dopuščanju kritike režima.

Hikmet, pesnik in dramatik, je zaradi svojega dela moral pobegniti iz Turčije v 50. letih prejšnjega stoletja, ko so mu tudi odvzeli državljanstvo. Pred tem je nekaj let preživel v zaporu. Izobčen je bil, ker je oblast njegovo poezijo označila za marksistično. Po izgonu je postal poljski državljan, leta 1963 pa je umrl v Moskvi.

Pokopan v Turčiji
"Zločina, zaradi katerega mu je oblast odvzela državljanstvo, zdaj ne štejemo več za zločin," je ob tem dejal namestnik turškega premierja Cemil Cicek. Dodal je, da je od Hikmetovih sorodnikov odvisno, ali bodo njegove posmrtne ostanke iz Moskve premestili v Turčijo. Sam Hikmet pa je sicer v oporoki izrazil željo, da bi bil pokopan pod drevesom na nekem anatolskem pokopališču.

Med podporniki tudi Pamuk
Hikmet je s svojim delom prenovil turško poezijo tistega časa. Njegova dela so bila uradno prepovedana do leta 1965. Kljub temu pa so še celo pred štirimi leti zasliševale nekega najstnika, ki je v šoli bral njegovo poezijo in bil zaradi tega osumljen aktivnosti, uperjenih proti državi. Po mnenju nekaterih turških analitikov je z odločitvijo za rehabilitacijo Turčija pokazala, da je pripravljena sprejeti različna mnenja. Za Hikmetovo rehabilitacijo si je zadnja leta intenzivno prizadevala skupina ljubiteljev njegove poezije. Med njimi je tudi z Nobelovo nagrado nagrajeni pisatelj Orhan Pamuk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.