Magazin
55 ogledov

Rižota s pokrovačami

rižota Blanka Kefer
Ne veste, kaj skuhati za romantično večerjo za dva? Z rižoto s pokrovačami in radičem ne morete zgrešiti.

Sestavine:

  • 12 pokrovač
  • 2 žlici oljčnega olja

Rižota:

  • 200 g riža za rižote
  • 1 čebula (bela)
  • 2 jedilni žlici oljčnega olja
  • 60 ml belega vina (suhega)
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici parmezana (naribanega)
  • 30 g masla (hladnega, narezanega na koščke)

Radič:

  • 120 g radiča
  • 1 žlička kristalnega sladkorja
  • 100 ml vina madeira
  • 100 g kaper
  • poper (sveže mlet)
  • sol

Priprava:

  • Za rižoto z radičem in pokrovačami najprej pripravimo zelenjavno juho ali segrejemo gotovo čisto zelenjavno jušno osnovo. Olupimo čebulo in jo na drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo riž za rižote in ga popražimo, da nekoliko postekleni. Nato dodamo čebulo in vse skupaj še nekoliko popražimo. Zalijemo z belim vinom ter kuhamo, da ta povre.
  • Postopoma z zajemalko dodajamo zelenjavno juho in medtem neprenehoma mešamo. Novo količino juhe dolijemo, ko prejšnja povre. Ko porabimo vso juho, bi naj bil riž zunaj kremast, znotraj pa še vedno nekoliko trden.
  • Umešamo maslo in parmezan ter rižoto postavimo na toplo.
  • Radič dobro operemo, ga osušimo in narežemo na grižljaj velike kose. V posodi karameliziramo sladkor, dodamo radič in premešamo. Prilijemo Madeiro in kuhamo, dokler se ne zgosti. Dodamo kapre, sol in poper po okusu.
  • Pokrovače skrbno, a previdno speremo in do suhega otremo. Oranžno rdeč del lahko odstranimo ali pa ga lahko tudi pojemo. V ponvi segrejemo olivno olje. Pokrovače na obeh straneh dobro popečemo, ampak ne predolgo, da znotraj ostanejo srednje pečene. S tem ohranijo orehasto in rahlo sladkobno aromo.
  • Rižoto z radičem dobro zmešamo, jo damo v globoke krožnike, čez položimo pokrovače in postrežemo.

Nasvet:

Za pripravo rižote z radičem in pokrovačami uporabite parmezan dobr kvalitet. Okus vas bo prepričal!

več jedi z morskimi sadeži poiščite tukaj!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.