Magazin
2 ogledov

Rokerji pojejo pesnike

Kompilacija Rokerji pojejo pesnike 5 je pri tolikšnem številu sodelujočih skupin Žurnal24 main
V soboto bo v Mariboru odmevala poezija v rockovski izvedbi. Ob prelomnem jubileju so poskrbeli tudi za kompilacijo, na kateri bodo združeni številni glasbeniki in pesniki.

Rokerji so prvič zapeli pesnike leta 1996 na radiu MARŠ, ki ga je takrat vodil Dušan Hedl, idejni in organizacijski vodja projekta Rokerji pojejo pesnike. Hedl je pred dvema letoma sodeloval pri podobnem projektu v Gradcu.

S pobudo o sodelovanju rokerjev in pesnikov se je obrnil na takratnega urednika literarne sekcije MKC Maribor – MKC Črka, Tomaža Brenka, ki ga je za prve Rokerje, ki so peli pesnike, povezal s sodelujočimi pesniki. Žal se posnetki iz prvega obdobja in oddaje v živo na radiu niso ohranili. Projekt je nadaljeval konec devetdesetih v  MKC Maribor, literarno uredništvo projekta je prevzela Petra Kolmančič, kasneje pa tudi Nino Flisar.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Organizirali so nekaj odlično obiskanih prireditev Rokerji pojejo pesnike in pri založbi Subkulturni azil Maribor so izhajale kompilacijske zgoščenke. V Mariborskem Štuku so celo posneli CD Rokerji pojejo pesnike v živo. Rokerji in pesniki so se na prireditvah družili in razvilo se je pravo glasbeno literarno gibanje Rokerji pojejo pesnike. Sodelujoči rokerji so v tem obdobju ustvarili mnoge odlične glasbene stvaritve na podlagi poezije sodelujočih pesnikov. Na prenekatero kariero glasbenih skupin je imel projekt velik in usoden vpliv. Danes zelo priznana in uveljavljena skupina Kvinton je sodelovala na vseh doslej izdanih CD-kompilacijah. Sodelovanje pri tem projektu je spodbudilo idejo o samostojnem albumu s pesnikom Borutom Gombačem.

Letošnje leto je za projekt Rokerji pojejo pesnike prelomno, saj se je projekt razširil na vso Slovenijo. V njem sodeluje več glasbenih skupin in več pesnikov kot kadarkoli prej, blizu 200 pesnikov in glasbenikov. Krona projekta je prav kompilacijska zgoščenka Rokerji pojejo pesnike 5, ki je pri tolikšnem številu sodelujočih skupin prav gotovo tudi svojevrsten pregled glasbene scene v Sloveniji v letu 2009. Veseli smo, da letošnji koncert Rokerji pojejo pesnike v živo gostimo v studiu RTS in da bo prek našega TV programa poezija, ki so jo uglasbili rokerji, segla v marsikateri slovenski dom.                                                    

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.