Magazin
26 ogledov

Ryanair spet škandalozno

Michael O'Leary, Ryanair Žurnal24 main
Prvi mož Ryanaira, kontroverzni Michael O'Leary, je spet poskrbel, da se je irski nizkocenovnik znašel na naslovnicah. Tokrat predlaga "ukinitev" kopilota.

49-letni letalski mogotec, ki ves čas razmišlja, kje bi Ryanair še lahko znižal stroške, je razburil z izjavo, da kopilot na letalu pravzaprav nima kaj iskati. Tako bi namreč njegov Ryanair privarčeval veliko, za nujne primere, ko bi edini pilot "odpovedal", pa "bi pristajati naučili kar stevardese in stevarde". In Michael O'Leary, ki so ga mediji takoj napadli, da bi le en pilot pomenil zmanjšano varnost, je v intervjuju za revijo Bloomberg Businessweek predlagal spremembe pravilnika o letalski varnosti.

Letalo prevzame stevardesa
"Zakaj ima vsako letalo dva pilota? V resnici potrebujete le enega,"
je povedal poslovnež, namignil, da letenje ni dosti bolj zapleteno kot igranje računalniške igrice, in predlagal: "Vzemimo ven drugega pilota. Naj letalo vodi tudi računalnik." Ko so O'Learyja vprašali, kaj bi se zgodilo v primeru, da bi imel edini pilot srčni napad, je povedal, da bi bila ena od stevardes (oziroma stevardov) usposobljena za pristajanje. "V nujnem primeru jo pilot pokliče. Ona nato prevzame letalo," izziva O'Leary.

"Drzne fantazije"
Piloti so Irčeve izjave takoj označili za "nemogoče, drzne fantazije", obsodili njegove namige, da "letala bolj ali manj letijo sama", in poudarili, da je "tudi v
rutinskih operacijah pomembno imeti nekoga zraven sebe".
Jim McAuslan z Britanske zveze pilotov je o O'Learyju dejal: "Ali res ni meje, do katere bo šel, da bi dobil publiciteto? Njegov predlog je nespameten, nevaren in javnost bo zgrožena." O'Leary pa brez dlake na jeziku pravi: "Vsa letalska industrija gleda, kaj dela Ryanair. Če na letalski prevoz ne gledaš radikalno, padeš v isto prekleto razmišljanje kot ostali bebci v tej industriji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.