Magazin
1 ogledov

S fotoaparatom po Parizu

Pariz je čudovit tudi v hladni polovici leta, čeprav se včasih sonce pokaže le z
1/28
Žurnal24 main
V Pariz, mesto luči, se vsako leto zgrne približno trideset milijonov ljudi in tudi oziroma predvsem zato je Francija že dolgo časa tista država, ki jo obišče največ ljudi.

Znamenitosti je v mestu skoraj preveč – cerkve, muzeji, palače, mostovi, galerije, parki ... Pariz ima vse. In čeprav še nikoli niste hodili po Parizu, ga poznate s fotografij in iz filmov. Kamera ima Pariz rada in v njem niso snemali le francoski režiserji. Notredamski zvonar, Američan v Parizu, Zadnji tango v Parizu, Nevarna razmerja, Francoski poljub, Moulin Rouge, Da Vincijeva šifra, Pred sončnim zahodom in Ratatouille je le nekaj filmskih naslovov, katerih zgodba se dogaja (tudi) v Parizu.

Eifflov stolp, ki so ga "začasno" postavili leta 1889, katedrala Notre Dame, Slavolok zmage, Montmartre z baziliko Sacré Cour, Louvre, muzej Orsay, Place des Vosges, Rodinov muzej, Picassov muzej, "Pompidou", pokopališče Pere Lachaise, Elizejske poljane, Luksemburški vrtovi in moderna četrt z nebotičniki ter La Défense pa je le nekaj ponosov Pariza, ogled katerega naj bi bil najlepši spomladi in zgodaj jeseni. A Pariz ne bi bil Pariz brez svojih kavarn, trgovin, gostilnic, majhnih trgov in Sene.

Današnji Pariz je začrtal baron Georges-Eugene Haussmann, ki so mu sredi 19. stoletja zaupali prenovo mesta ob Seni. Podrli so veliko srednjeveških četrti, da so naredili prostor za široke avenije in bulvarje, ki so jih tako radi slikali v Parizu živeči impresionisti. V fotogaleriji si oglejte nekaj "pariške klasike".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.