Magazin
57 ogledov

S kosmatincem na pot

Igračka in bližina vode za ohlajanje ... eden izmed poletnih pasjih užitkov. (Fo Žurnal24 main
Da bo vaše potovanje v užitek tako vam kot vašemu kosmatincu, je pred vami nekaj osnovnih napotkov. Prvo pravilo v teh pasjih dneh pa sta še vedno senca in voda!

Varna vožnja
Kosmatega prijatelja zaščitite že med samo vožnjo. Od potniškega prostora ga lahko ločite z varnostno ogrado ali mrežo, ga na zadnji sedež pritrdite z varnostnim pasom ali ga namestite v prenosno kletko. Med daljšo vožnjo napravite postanke, psa sprehodite in mu ponudite svežo hladno vodo. Kosmatinca v vaši odsotnosti ne puščajte zaprtega v avtomobilu na soncu, če že, naj bodo postanki v senci kratki ter šipe rahlo odprte.

Prehladi zaradi klime in prepihov

Potujte v čim bolj hladnem času, torej pozno zvečer ali zgodaj zjutraj, ko je tudi na cesti najmanj gneče. Čeprav imate v avtu klimo, naj temperatura v avtu ne bo prenizka, če se le da, se izognite tudi prepihu pri odprtih šipah, saj se tudi štirinožni prijatelji lahko prehladijo.  

Potovalna slabost
Če ima kosmatinec težave pri vožnji, ga ta vznemirja ali mu je slabo, se že pred počitnicami posvetujte z veterinarjem, ki mu lahko, če preceni, da je to potrebno, predpiše blaga pomirjevala. Prav tako naj pred vožnjo mali potnik nekaj časa ne je in se tako izogne dodatnim morebitnim slabostim.

Osebno, prosim!
Osebni dokument bosta potrebovala oba, zato nikar ne pozabite na njegov potni list ter se prepričajte, da je pes pred odhodom v tujino redno cepljen. Koristno bo, za morebitne nujne primere preverite kje, blizu vaše nastanitve, se nahaja dežurni veterinar. S seboj pa vzemite tudi prvo pomoč in nagobčnik.

Pozor, srčne gliste!

Že pred potovanjem kosmatinca zaščitite proti klopom in bolham ter ga vsak dan dodatno preglejte. Med kosmatinčevo prtljago naj bo tudi posebna pinceta, s katero boste lahko odstranili nezaželenega zajedalskega gosta. Ob počitnicah na Primorskem, v Jadranu in Grčiji pa svojega štirinožnega prijatelja zaščitite še proti srčnim glistam.

Norenje na plaži
Pred rezervacijo se pozanimajte tudi, kako je z nastanitvijo psov in njegovim dostopom do plaže ali katerega drugega turističnega območja, saj psi vedno ne morejo z vami. Premislite, kje boste svojega kosmatega prijatelja v času svoje odsotnosti pustili. Na morju vsekakor velja razmisliti o kakšnem bolj obrobnem kotičku, kjer se izognete morebitnim grdim pogledom in godrnjanju. S seboj lahko vzamete tudi malo daljšo vrvico, da se bo psiček lahko gibal na širšem območju, a se izognil tacanju po tujih brisačah. Vedno imejte s seboj dovolj pitne vode, kosmatincu pa zagotovite senčen kraj, še posebno v času, ko je sonce najmočnejše. Ker psi načeloma obožujejo vodo in se v njej hladijo, ne pozabite na kakšno plavajočo igračko. Po kopanju v slani vodi pa ga ne pozabite sprati s sladko vodo.

Vročinski udar – hladite počasi
Vedno imejte v mislih, da psi v večini ne vedo, kdaj imajo dovolj, saj so aktivnosti tako zelo zanimive, da pozabijo na vroče žgoče sonce. Poskrbite, da intenzivna aktivnost na močnem soncu ne bo trajala več kot nekaj minut, in mu po naporu ponudite vodo v senci, saj lahko zaradi pretiravanja pes doživi vročinski udar. Če se to vseeno zgodi, ga ohlajajte počasi. Odnesite ga v senco in ohlajajte z obkladki po glavi in spodnjem delu, če imate na voljo večje količine vode, ga počasi ohlajajte v njej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.