Magazin
251 ogledov

Sami si pripravite naravna čistila

naravno milo Shutterstock
Čistila in mila. Bukov pepel za pranje perila ali pomivanje posode. Kis za čiščenje oken.

Naravno. “Ko razmišljam o odgovoru na vaše vprašanje, ali se da iz naravnih sestavin zmešati tudi barva za lase, ugotavljam, da je sploh ne bi hotela narediti. Če narava prinese sive lase, naj taki tudi ostanejo,” pravi Maja Kenda, 33-letna Portorožanka, ki je pred leti vodila enega od centrov dobrega počutja na Obali, potem pa se je odločila za korenito spremembo.

Raziskovanje z naravo

“Začela sem nabirati zdravilne rastline in jih namakala v oljih, ki sem jih uporabljala za masaže. Odprl se mi je nov svet, začelo se je raziskovanje, ki še traja. Učim se od starejših ljudi, iz knjig, prek izobraževanj, veliko znanja mi je dala tudi Maja Mihovec Rožac, znana poznavalka zdravilnih rastlin,” razlaga Kendova, ki svoje znanje prenaša na druge v okviru štirih tematskih delavnic – izdelovanja trdih in tekočih mil, naravnih čistil, negovalnih izdelkov in izdelkov za osebno nego (več na Clovekinzemlja.blogspot.com); zanimanje zanje – verjetno tudi zaradi krize – raste.

Glina za zobe

Priprava naravnih čistil, mil in krem je preprosta, hitra in poceni. S kisom in sodo bikarbono lahko očistite kad, bukov pepel je odlično pralno sredstvo (kozarec presejanega pepela se v bombažni vrečki vloži neposredno v boben stroja), s pepelom lahko pomivate posodo, prašek za čiščenje zob se da narediti iz suhe mlete sivke in žajblja ter gline in žličke soli. Razredčeni kis pa lahko uporabite za čiščenje steklenih površin, pomivanje mastne posode ali kot mehčalec perila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.