Magazin
16 ogledov

Samozavest mu zgradite vi!

Največ šteje vaša ljubezen. Žurnal24 main
Samozavest je nujna sestavina kakovostnega življenja. Otrokovi starši pa so tisti, ki jo s svojim odnosom privzgojijo ali pa uničijo.
Kaj je samozavest?
Samozavesten je človek, ki se v svoji koži počuti dobro, ki o sebi meni, da je ljubezni vredna oseba, ki ima pogum za nove izzive, ki čuti, da lahko doseže, kar si je zadal, ki se ne obremenjuje preveč, če mu kdaj kaj ne uspe, in lahko na prihodnost gleda z optimizmom in zaupanjem.

Nizka samozavest
Nizka samozavest lahko življenje zelo oteži. Če nimate poguma, da bi odšli novim izzivom naproti, oziroma če imate občutek, da vas ljudje nimajo radi, ima to lahko na vaše življenje uničujoče posledice. Zato imate kot oče ali mama izjemno odgovorno nalogo – zgraditi morate samozavest vašega malčka.

Kako pri otroku gradite samozavest?
Temeljne opeke za gradnjo malčkove osebnosti so prav odzivi nanj, ki jih prejema iz okolja. Zato je zelo pomembno, da so ti odzivi v veliki meri pozitivni. Zato otroku čim večkrat povejte, da ga imate radi in da je čudovit. Poleg tega svoje besede podkrepite tudi z dejanji in malčka pogosto objemajte, poljubljajte in zasipajte z lepimi besedami.

Kaj je najslabše?
Najslabša stvar, ki jo lahko naredite za malčkovo samozavest, je, da mu na kakršenkoli način pokažete, da ni ljubljen ali zaželen. Ne uporabljajte sarkastičnih in neprijaznih besed. Prav tako se izogibajte ostremu glasu, ko se pogovarjate z malčkom. Otroci si lahko vaš oster ton razlagajo tako, kot da so nezaželeni.

 

Preberite še:

Deset nasvetov za novopečene očke

Pripravite jo na dojenčka

Preprečite rivalstvo

Bodite mu v oporo
Zato je zelo pomembno, da ste do malčka ljubeči, da se z njim pogovarjate in da pozorno poslušate, ko vam kaj razlaga. Skupaj se igrajta in pohvalite ter opogumite ga vsakič, ko se loti nove naloge. Otroku dovolite, da o nekaterih stvareh odloča sam – to so lahko na primer obleke, ki jih bo nosil v vrtcu ali šoli. Skupaj poskušajta čim več stvari, tako bosta zagotovo našla nekaj, v čemer je vaš malček zelo dober. Dovolite mu, da razvija svoje talente, saj mu bo to vlilo neznansko moč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.