Magazin
66 ogledov

Sanje razkrivajo otrokove potrebe

Pogovori o sanjah naj bodo pogosti. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če poznamo otrokove sanje, bomo spoznali njegove želje, strahove, težave in potrebe, ki jih ima v šoli ali v domačem okolju.

Ameriška psihologinja Pam Spurr pravi, da je sproščeno vzdušje med zajtrkom najprimernejši čas za pogovor o sanjah. Če bodo jutranji pogovori o sanjah postali stalnica, si bo otrok lažje zapomnil več podrobnosti iz sanj, starši pa tako lažje razbrali njihovo simboliko. Prijetne sanje o letenju in supermočeh so znak odraščanja in učenja novih veščin. "Takšne sanje so značilne za zadovoljne otroke in spodbuda staršem, da otroka vzgajajo v pravi smeri," pravi Spurrova.

Med četrtim in sedmim letom otroci pogosto sanjajo, da so našli zaklad ali odkrili veliko skrivnost. Takšne sanje so posledica krepitve samozavesti in usvajanja novih veščin. V tem času otroci pogosto sanjajo tudi o hišnih ljubljenčkih in drugih živalih, kar je pokazatelj odgovornosti in skrbi do drugih.

Izziv: vzpon na hrib
Sanje, v katerih se otrok spopada z izzivom, kot je vzpon na hrib ali reševanje zahtevne naloge, kažejo na to, kako se otrok tudi v resnici spopada z nalogami. Če so v sanjah srečni, se znajo spopasti z nalogo, če so te sanje nočne more, otroci potrebujejo pomoč staršev. Med četrtim in osmim letom nekateri otroci sanjajo, da jih strašijo pošasti, ter se zbujajo prestrašeni in objokani. Takšne more so najpogostejše zaradi novih obveznosti in pritiskov v šoli oziroma vrtcu. Padanje z višine v sanjah je znak izgube nadzora ali nemira v družini, zaradi česar je otrok negotov. Iz istih razlogov se pojavijo sanje, v katerih se otroku nekdo smeji in ga zaničuje.

Če se otrok spopada s stresom, na katerega ne more vplivati, kot je ločitev staršev, bo lahko v sanjah iskal odgovore na to, kdo je, ne bo našel poti do doma ali se izgubil v natrpani okolici. Takšne more so znak za pogovor, v katerem mora dobiti občutek pripadanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.