Magazin
7 ogledov

Sanje tudi ob vinu

Prvi večer se bo pesniku Tonetu Pavčku pod Gradnikovo murvo ob branju njegove po Žurnal24 main
Letošnji književno-glasbeni Festival Sanje, ki bo potekal od 6. avgusta do 13. septembra, se prvič seli tudi v Medano. Od tam pa se je na Ptuj preselil festival Dnevi poezije in vina.

Festival Sanje bo v svoji deveti izdaji še vedno nastanjen v Miklošičevem parku v Ljubljani in v Knjigarni Sanje, že četrtič pa bo s koncertnim programom gostoval pod Krvavcem.

Letošnja novost pa je kamionček Fantazija-ekspres. Gre za potujočo knjigarno in manjši oder obenem, ki bo pod sloganom 'Pozor, domišljija na cesti!' potoval od Ljubljane do Medane ter po drugih slovenskih krajih.

Pižama za uvod v Sanje
Festival se bo uradno odprl v Ljubljani, 6. avgusta, ob 19. uri s stand-up nastopom Pižame. Sledil bo koncert Nanče Muck in Blaža Remica, ki bosta predstavila slovenske popevke v jazzovski preobleki.

Vsak dan pripravljajo tudi dogodke za otroke – skoraj vsak dan se bodo lahko udeležili čarobnih dogodkov s Čaruleso in različnih ustvarjalnih delavnic. Poleg listanja in prebiranja knjig festival ponuja tudi vsakodnevne koncerte domačih in tujih gostov, povečini avtorjev etno glasbe in glasb sveta.

Že v nedeljo ob 20. uri bodo Miklošičev trg razvneli člani romskega pihalnega orkestra Kočani orkestar iz Makedonije.

Vino se z literaturo druži
Medana je izgubila en festival in dobila drugega. Potem ko so Dneve poezije in vina v malce čudnem ozračju preselili na Ptuj (po besedah enega izmed idejnih očetov, vinarja Aleksa Klinca kar mimo njega, uradno pa zaradi nezadovoljive infrastrukture), se v zasanjan okoliš Goriških Brd selijo Sanje.

Festival bo potekal od 24. do 28. avgusta, v podobnem terminu kot Dnevi poezije in vina, ki se začnejo dan pozneje. Tako da bodo organizatorji obeh festivalov lahko primerjali, čigav program – ali čigavo vino! – je uspel pritegniti več obiskovalcev.

Prvi večer se bo pesniku Tonetu Pavčku pod Gradnikovo murvo ob branju njegove poezije pridružila njegova hči, dramska igralka Saša Pavček. Večer bo sklenil koncert Jadranke Juras, ki uspešno pluje med jazzom in popom.

Degustacije vin in predavanja
Nedaleč od Gradnikove murve bodo na domačiji Klinec pripravili predavanja o vinu, ne bodo pa manjkale tudi številne degustacije. Med uglednimi gosti bo Sandro Sangiorgi, glavni urednik revije Porthos, ki je ena izmed najpomembnejših vinskih revij v Italiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.