Magazin
48 ogledov

Ščetka za prvi zobek

Ščetko lahko otroku predstavite tudi kot pisano igračko, saj se bo tako prej nav Žurnal24 main
Po navadi je prvi obisk pri pedontologu med šestim mesecem in prvim letom starosti.

“Otroku začnemo čistiti zobe takoj po tem, ko mu zraste prvi mlečni zobek,” svetuje pedontologinja (zobozdravnica specialistka za otroke) Lidia Rahne. “Zaradi slabe vidljivosti starši ne očistijo cele površine zoba,” navaja najpogostejšo napako. “Pomembno je, da imamo dobro svetlobo, da vidimo vse ploskve zob do zadnjega zoba. Zato je treba otrokovo glavo pri čiščenju zgornjih zob nagniti nazaj,” dodaja.

Da bo prehod lažji
Ker dojenčki in malčki uvajanja v ščetkanje zob po navadi ne sprejemajo z največjim navdušenjem, Rahnetova svetuje, kako je lahko prehod lažji:

  • Naj se igra s ščetko

Otrok se lahko že prej spozna z zobno ščetko, tako da mu ni tuja, ko jo potrebuje kot higienski pripomoček. Ko varno sedi v stolčku, mu jo ponudite, da jo sam daje v usta.

  • Lahko leži ali sloni

Pri umivanju zob otrok lahko leži na previjalni mizi ali ga držite v naročju, kot bi ga pestovali – z glavo v pregibu komolca leve roke, če ste desničarji, in obratno.

  • Naj postane rutina

Čim prej začnite izvajati redno ustno higieno, tako da se otrok navadi nanjo in mu ta postane povsem normalna – tako kot druga higienska opravila (umivanje, previjanje, kopanje).

  • Pogajajte se z otrokom

Če začne otrok odklanjati umivanje, bodite pozorni na to, ali se je pri njem kaj spremenilo – na primer boleča dlesen zaradi rasti novega zobka ali pregrobo
ščetkanje. Ko odkrijete vzrok težav ali ugotovite, da ni težav oziroma da hoče biti otrok samostojen, se začnite z njim pogajati. Ne opuščajte čiščenja, ker se
vam otrok smili in ga nočete mučiti. Najdite način, da boste zadovoljni tako vi kot on.

  • Naj bo zabavno

Otroka lahko zamotite tudi tako, da mu pojete pesmico, pripovedujete zgodbico ali uprizorite igrico – na primer lovljenje črvičkov in bakterij.

Uporabite za riževo zrno zobne kreme
“Treba je paziti na količino zobne paste, ki jo damo na zobno ščetko. Večina otrok do 3. leta zobne paste ne izpljune. Nekaterim je všeč in jo tudi pri štirih letih še pojedo. Če je ta količina majhna – velikost riževega zrna ali črtica zobne paste, ki sega od roba do roba zobne ščetke po širini, ne po dolžini –, ne bo nič narobe,” navaja Rahnetova.

Ne opuščajte čiščenja, ker se vam otrok smili in ga nočete mučiti. Čim prej začnite izvajati redno ustno higieno.
Lidia Rahne, pedontologinja
Previdno s fluorjem v zobni kremi
Zobne kreme za otroke vsebujejo različne količine fluoridov, ki so navedene na embalaži v obliki odstotkov fluorja ali ppm fluorja. “Pri zobnih pastah s fluorom je treba biti pozoren na njegovo koncentracijo. Zobne paste za otroka do 6. leta lahko vsebujejo do 500 ppm fluorja, po tej starosti pa od tisoč do 1.500 ppm,” navaja Lidia Rahne. Koncentracija fluorja je navedena na embalaži zobne paste.

Po navadi le enkrat na leto
“Po prvem obisku zobozdravnik oceni, ali obstaja potreba po pogostejših pregledih ali je dovolj, da je otrok pregledan enkrat na leto,” ocenjuje Lidia Rahne. “Pedontologa po navadi obiskujejo otroci do 3. leta, včasih pa tudi starejši, če je to potrebno,” razlaga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.